Въоръжени лица са убили кмета на малък град в югозападната

...
Въоръжени лица са убили кмета на малък град в югозападната
Коментари Харесай

18 убити след нападение в Мексико

Въоръжени лица са умъртвили кмета на дребен град в югозападната част на Мексико и най-малко 17 други души, потвърдиха публични лица, съобщи Би Би Си.

Полицията оповестява, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан в 14:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич), съобщи БГНЕС.

Партията на кмета Конрадо Мендоса Алмеда, PRD, осъди " страхливото " му ликвидиране и изиска правдивост. За нападението е упрекната незаконната тайфа " Los Tequileros ".

При клането са убити и служители на реда и общински чиновници, а в обществените мрежи се популяризират графични изображения на окървавени тела, лежащи на земята.

Бащата на Мендоса Алмеда, някогашният кмет Хуан Мендоса Акоста, също беше погубен - в дома си - преди нападението да се придвижи в кметството.

Съобщава се, че автомагистрала в щата Гереро, където се намира Сан Мигел Тотолапан, е била блокирана за малко от огромни транспортни средства, с цел да се попречи на силите за сигурност да влязат в града.

Дори по стандартите за принуждение в щата Гереро това е шокиращо нахлуване - оповестява кореспондентът на Би Би Си в Мексико Уил Грант.

Сан Мигел Тотолапан е ситуиран в сърцето на район, прочут като Tierra Caliente, жестока част от следеното от наркокартелите Западно Мексико.

Различни групировки се борят за надзор над доходоносните наркомаршрути на север по Тихоокеанския кулоар.

В прелиминарен отчет, възложен на локалните медии, основният прокурор на Гереро оповестява, че с изключение на 18-те убити, още трима души са ранени.

След нападението Министерството на националната защита съобщи, че изпраща в региона армейски и военноморски елементи, с цел да открият стрелците.

Губернаторът на Гереро Евелин Салгадо Пинеда написа в Туитър, че надълбоко съжалява за смъртните случаи.

Малко преди нападението хипотетичните членове на " Лос текилерос " разгласиха видеоклип в обществените мрежи, в който оповестиха завръщането си в района, където са се сражавали с конкурентна наркобанда.

Престъпната група опустошаваше Гереро сред 2015 и 2017 година - и беше известна с това, че заплашваше кметовете на района - до момента в който нейният водач Райбел Хакобо де Алмонте беше погубен.

Де Алмонте е бил прочут като Ел Текилеро - Пиячът на текила - и бандата му е взела името си от него.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР