Въоръжени формирования в Нагорни Карабах са започнали да предават военна

...
Въоръжени формирования в Нагорни Карабах са започнали да предават военна
Коментари Харесай

Нагорни Карабах предава военна техника и оръжие на руските сини каски

Въоръжени формирования в Нагорни Карабах са почнали да предават военна техника и оръжие под контрола на съветския мироопазващ контингент.  До момента са предадени  над 800 единици стрелково оръжие, към 5 хиляди противотанкови оръжия и 6 единици бронирана техника.

Това оповестява ТАСС, като цитира бюлетина на съветското министерство на защитата за активността на съветските миротворци в зоната на спора.

Според данните, в региона на Аскеран са регистрирани две нарушавания на примирието , само че няма жертви. Не се показва кой е виновен. Тези обстоятелства се проверяват от командването на съветските миротворци в съдействие с азербайджанската страна и представители на Карабах.

Според съветското военно ведомство, съветските миротворци не престават да извършват задания в Нагорни Карабах и поддържат непрестанно взаимоотношение със Степанакерт и Баку, което е ориентирано към попречване на кръвопролития и обезпечаване на сигурност и съблюдаване на филантропичното право във връзка с цивилното население.
 Русия записва нови нарушавания в Нагорни Карабах
Русия записва нови нарушавания в Нагорни Карабах

След последните конфликти в района

Руският мироопазващ контингент е обезпечил доставката на филантропична помощ и над 50 тона храна за цивилното население на Карабах през Лачинския кулоар и по Агдамския път.

Все още са 826 цивилни, от които 440 деца  не могат да се върнат по домовете си. Миротворците проведоха тяхното настаняване, храна и здравно обслужване.

Припомняме, че пррезидентът на Азербайджан Илхам е изпратил концепцията за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна интервенция.

В четвъртък арменският министър председател Никол Пашинян разяснява, че Ереван носи своята част от отговорността за обстановката в региона на Карабах, само че не би трябвало да се подценява.

Премиерът уточни по време на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на страната, че според съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 година Москва е поела отговорността да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността на локалното население в региона.

че съветските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили съветски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 година, и показаха неспокойствие от догатката, че съветските военни по същия метод ще пренебрегват и последните смъртни случаи.
 Нагорни Карабах господства в диалозите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации
Нагорни Карабах господства в диалозите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Баку бе подложен на критика за последните конфликти с Ереван

Също по този начин, Нагорни Карабах предстоящо господства в диалозите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. 

Франция прикани за незабавно съвещание след последните конфликти сред Азербайджан и Армения.

Германският външен министър Аналена Бербок също разкритикува Азербайджан, като сподели на Съвета за сигурност, че Баку е " решил да сътвори обстоятелства на място с военна мощ ".

Западните сили приканиха Азербайджан да отбрани популацията.

" Ако Азербайджан в действителност желае да реализира спокойно решение посредством договаряния, той би трябвало неотложно да показа осезаеми гаранции ", сподели френският външен министър Катрин Колона.

Тя прикани Баку да се " включи добросъвестно в полемики " по отношение на отбраната на популацията и да " изключи прибягването до мощ ".
 Арменска делегация от Нагорни Карабах идва в Азербайджан за договаряния Обновена
Арменска делегация от Нагорни Карабах идва в Азербайджан за договаряния

Азербайджан споделя, че арменците от Карабах идват за среща след преустановяване на огъня

Протестиращи в арменската столица Ереван желаеха по време на митинга оставката на премиера Никол Пашинян поради събитията в Нагорни Карабах , като някои от тях стигнаха до конфликти с полицията. Силите за сигурност приканиха жителите да запазят успокоение.

Армения би трябвало да бъде " свободна от спорове " в името на своята самостоятелност, сподели министър председателят Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не загатна директно Нагорни Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР