Напусна ни проф. Петър Луканов – доайен на българския балет,

...
Напусна ни проф. Петър Луканов – доайен на българския балет,
Коментари Харесай

Отиде си легенда на българския балет

Напусна ни проф. Петър Луканов – доайен на българския балет, почетен от АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ с почетното звание " Доктор хонорис идея “ за изключителния му принос към развиването на Академията и на балетното изкуство в България. Това оповестиха от висшето образователно заведение.

Проф. Петър Луканов бе дълготраен солист, хореограф-постановчик и възпитател, основател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и създател на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път стартира в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития съветски балетист, хореограф и балетен възпитател Леонид Лавровски, при който приключва Балетна постановка в Москва. По самодейност на проф. Луканов и готова от него образователна стратегия, през 1994 година в АМТИИ са разкрити специалностите " Балетна педагогика “ и " Балетна постановка “. В Академията той преподава дисциплините: " Композиция на класическия танц “, " Балетна постановка “ и " История на балета “. Бил е началник на катедра " Хореография “ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на АМТИИ (1993 – 1999 г.) и краткотрайно изпълняващ длъжността " Ректор “.

Проф. Петър Луканов е осъществил голям брой постановки в редица български оперни театри в България и света и е притежател е на Орден " Стара планина “, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за модерна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Ректорът на АМТИИ доцент доктор Жан Пехливанов, управлението, преподавателите, студентите и администрацията на Академията показват своите откровени съболезнования на фамилията за огромната загуба на индивида и създателя Петър Луканов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР