Вануату отрече, че планира да позволи Китай да открие военна

...
Вануату отрече, че планира да позволи Китай да открие военна
Коментари Харесай

Вануату отрече, че ще позволи на Китай да открие военна база

Вануату отхвърли, че възнамерява да разреши Китай да открие военна база на територията на островната страна, осведоми Агенция Франс Прес.

Островната страна в югозападната част на Тихия океан направи коментара след публикувана информация, че Пекин желае да открие база, което обезпокои Австралия и Нова Зеландия.

Вестник Sydney Morning Herald писа, че настояването на Китай към тихоокеанската страна евентуално може да наруши стратегическия баланс в района.

Пекин нападателно се пробва да разшири военното си въздействие в района, установявайки тесни контакти с страни, на които предлага пари за развиване.

Вестникът отбелязва, базирайки се на голям брой източници, че военната упоритост на Пекин във Вануату в началото може да бъде осъществена със съглашение за достъп, което ще разрешава на китайски военноморски кораби да дебаркират за презареждане.

Това съглашение може да бъде надградено, добавя изданието.

Службите в Австралия, Нова Зеландия и Съединени американски щати са обезпокоени от растящото въздействие на Китай.

Но външният министър на Вануату Ралф Регенвану яростно отхвърли информацията.

Никой от държавното управление на Вануату в никакъв случай не е разговарял за китайска военна база във Вануату, сподели той пред радио ABC.

" Ние сме необвързана страна. Не сме заинтригувани от милитаризация, въобще не се интересуваме от военна база в страната ", акцентира министърът.

Австралийският външен министър Джулия Бишъп, която пътува до острова с английския принц Чарлз през предходната седмица, съобщи по-рано, че е уверена в мощните връзки на Канбера с Порт Вила.

Към момента Китай има единствено една военна база отвън територията си и тя е в Джибути.

Според австралийски институт Китай е дал 1,78 милиарда $ помощ, в това число заеми, на тихоокеански страни сред 2006 и 2016 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР