Vantablack – така се нарича най-тъмният материал, познат на човечеството.

...
Vantablack – така се нарича най-тъмният материал, познат на човечеството.
Коментари Харесай

Уникално! Най-тъмният материал в света поглъща видимата светлина

Vantablack – по този начин се назовава най-тъмният материал, прочут на човечеството. Той е кадърен да гълтам 99.965% от забележимата светлина. Днес той може да бъде забелязан в Научния музей в Лондон. Там, зад дебело стъкло, стои бронзов бюст на мъж. Много по-интересното обаче е това, което е изложено до него.

Лицето на бронзовия бюст принадлежи на водещия Марти Йопсън. То е високо 16-17 см, изваяно е жестоко и светлината попада в гънките и трапчинките по него. Единственото по-интересно в бюста са заострените мустаци на Марти. Много по-впечатляващо обаче е това, което е сложено до него.

Идентичен бюст, само че изработен като че ли от черна празнина, си играе с мозъка. Той наподобява като че ли някой е изрязал дупка във въздуха с формата на главата на водещия, оставяйки само черна празнина. Текстурата на лицето изчезва в кадифена маса. Единственият метод човек да разбере, че бюстът е тримерен, е да го огледа в профил.

Виновникът за образната магия се назовава Vantablack. Това е най-тъмният материал, който е дело на индивида. Създаден е от английската компания Surrey NanoSystems. Той гълтам съвсем всичката светлина и се употребява за спътници и телескопи. Минералът обаче незабавно си е спечелил фенове. Дизайнери, художници и всевъзможни хора на изкуството дават всичко в името на това да го имат. Въпреки известността си обаче и до през днешния ден малко на брой са наясно с това какво съставлява в действителност и защо се употребява. Ето няколко забавни обстоятелства:

Vantablack е липса на цвят. Понятието цвят е резултат от метода, по който светлината се отразява от обект към очите ни. Vantablack не е цвят, а материал, направен от дребни, кухи въглеродни тръбички, всяка с дължината на един атом. Производителят е вложил 1000 милиона нанотръбички на повърхност от 1 кв. см. Когато светлината попадне върху тръбичките, тя се всмуква. Атомите не ѝ разрешават да избяга, което трансформира Vantablack в противоположното на цвят – т.е. неговата липса.

Не може да си го позволите. Тъй като стана ясно, че Vantablack не е цвят, няма по какъв начин да си купите една кофа от него и да боядисате стените си. Нано тръбичките, които го съставляват, се създават в лаборатория на Surrey NanoSystems посредством комплициран и патентован развой. Два дни трябват на машините да забъркат няколко пласта разнообразни субстанции и рискова топлота, до момента в който се получи.

На досег не е като на тип. Vantablack наподобява като топло кадифе, само че на досег е просто една гладка повърхнина. Нано тръбичките са толкоз дребни, че се поддават под тежестта на човешкия досег, което прави материала извънредно заплашен от увреждане. Това е главната спънка да се ползва върху незащитени повърхности като върху коли или облекла да вземем за пример.

Липса на маса

 Vantablack

Чувствителен на досег би трябвало да значи и елементарно трошлив, само че не и в този случай. Vantablack е устойчив на избрани сили като трептения и потрес. Това е резултат от обстоятелството, че всяка въглеродна нанотръбичка е самостоятелна и няма съвсем никаква маса. Огромна част от материала е въздух, което го трансформира в съвършен за предпазени предмети, застрашени от неустойчивост. Това е и причина да се употребява най-често при политане на совалки.

Други приложения

Въпреки че е основан за галактическо съоръжение, където способността му да лимитира отклоняването на светлината, както и за вътрешността на телескопите, материалът може да се употребява и в доста други сфери, стига изискванията за това да са верни. Производители на часовници и коли, както и няколко марки смарт телефони, към този момент са създали питане към компанията за продукта им. Хората на изкуството също бленуват някой ден да държат в ръце необичайния материал и да го употребяват за основават най-откачени творби. В сегашния миг единствено скулпторът Аниш Капур има достойнството да употребява Vantablack. Той разполага с извънредни права върху материала от Surrey NanoSystems.

Една от амбициозните фантазии на основателите на материала е някой ден от него да бъде направена дребна черна рокля. Преди да успее да се трансформира в фешън прищявка обаче, Vantablack ще би трябвало да се развие още доста.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР