Външнополитическата година на Владимир Путин завърши по същия начин, както

...
Външнополитическата година на Владимир Путин завърши по същия начин, както
Коментари Харесай

Разговорът на Путин със Си Цзинпин ни кара да говорим за тайни послания в Кремъл

Външнополитическата година на Владимир Путин приключи по същия метод, както стартира - с договаряния с главния стратегически сътрудник, китайския водач Си Дзинпин. Разговорът се организира по затворени канали за видеокомуникация, само че идващият контакт ще бъде лице в лице - Путин приказва за пътуването на водача на КНР в Москва, като че ли въпросът към този момент е решен. „ Това ще бъде главното събитие на годината за двете страни “, разгласи той.

В украинския спор Китай заема очебийно неутрална и най-много преференциална за себе си позиция. От една страна приканва за мирни договаряния, въпреки това, възползвайки се от обстановката, купува на ниска цена съветски енергийни носители и запълва със своите артикули нишите, оставени от европейците. Този път Путин и Си въобще не загатнаха Украйна, като по този метод дадоха да се разбере, че СВО не визира връзките сред двете страни.

В началото на договарянията Владимир Путин приказва за хронологията на руско-китайските връзки през миналата година. На 4 февруари той отлетя за " Олимпийски Пекин ", където е провел дълъг диалог с президента Си. През есента имаше среща на четири очи в коридорите на срещата на ШОС в Самарканд, а в това време имаше няколко телефонни диалога.

„ Има дейни контакти и на други равнища. Само през последния месец се състояха две огромни събития: 27-ата постоянна среща на държавните ръководители и визитата в Пекин на ръководителя на партията " Единна Русия " Дмитрий Анатолиевич Медведев, което стана първият контакт сред водачите на ръководещите партии на двете страни след конгреса на ККП “, напомни Путин.

Трябва да се означи, че всички контакти сред Москва и Пекин тази година провокираха изключително огромно внимание на западните политици и международните медии. След 24 февруари всички се чудеха дали Путин, до момента в който беше на посещаване в Китай, е разказал за желанието си да стартира военни дейности в Украйна. И правилно ли е, че Си го е помолил да изчака до края на Олимпиадата?

През септември не по-малко интензивно се разисква срещата на водачите на Китай и Русия на съвещанието на ШОС в Самарканд. На първо място, думите на Путин за това, че Китай има " въпроси и опасения " по отношение на протичащото се в Украйна.

„ Тази китайска угриженост не беше загадка за никого. Прави усещане обаче, че точно Путин намерено го призна ”, разяснява в частност прессекретарят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.

През декември непредвидената среща на Дмитрий Медведев със Си Цзинпин в Пекин наля масло в огъня. Защо водачът на Китай, който след 20-ия конгрес на КПК умерено може да се назова вторият „ популярен кормчия “, ще приема политик от мащаба на Медведев? Тази политическа тайнственост към момента преследва мозъците на теоретиците на конспирацията от двете страни на океана.

Владимир Путин на видео среща със Си реши да поддържа интригата. „ Медведев ми рапортува както за топлия банкет, който му беше оказан, по този начин и за съдържателния диалог, който сте провели с него “, сподели той, обръщайки се към ръководителя на КНР, който се усмихваше умерено от екрана.

Припомнете си, че в допълнение към визитата на Медведев при Си, през декември се състоя също толкоз ненадейно посещаване на ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин при Ердоган. Симетрията на тези пътувания допуска, че Путин в действителност е изпратил някои концептуални послания до своите стратегически сътрудници. Може би за да доведат до западните водачи съображенията, изложени в тях. Турция и Китай неведнъж са призовавали за започване на мирни договаряния сред Русия и Украйна. И това са единствените значими на интернационалната сцена страни, на чието ходатайство Кремъл към този момент може да се довери.

Не бива обаче да се бърза и да се влиза в илюзия: на договарянията със Си (поне в обществената им част) не се сподели нито дума за Украйна. Владимир Путин акцентира, че Русия и Китай са световни сили и от връзките сред тях зависи обстановката по света. „ В подтекста на засилващото се геополитическо напрежение смисъла на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор нараства “, акцентира той.

Отношенията сред Русия и КНР показват зрялост и непоклатимост и, съдейки по думите на Путин, СВО не ги визира по никакъв метод. „ Тези връзки са най-хубавите в историята, те са модел на съдействие сред огромните сили през XXI век “, акцентира той.

Путин сподели, че Москва и Пекин " гледат еднообразно на аргументите, хода и логиката " на трансформацията на геополитическия пейзаж и пазят освен личните си ползи, само че и всички тези, които стоят зад същинската народна власт.

Президентът Си не изрази никакви подозрения по отношение на тези изказвания в речта си. И от себе си добави още няколко красиви изречения. Китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение, сподели той, показват зрялост и резистентност. „ Все повече се усещат вътрешният капацитет и специфичните полезности на двустранното съдействие. “

„ Пред лицето на сложна и надалеч недвусмислена интернационална обстановка ние сме подготвени да засилим стратегическото съдействие с Русия, да си предоставяме благоприятни условия за развиване и да бъдем световни сътрудници в интерес на народите на нашите страни и в полза на стабилността по целия свят “, съобщи Си.

И двамата водачи подчертаха специфичната роля на енергийното съдействие, което китайският водач напряко назова " крайъгълен камък " на двустранните връзки. Според Путин енергийните доставки са достигнали невиждани размери: Русия се трансформира в един от водачите в износа на нефт за Китай, на второ място в доставките на газ по тръбопроводи и на четвърто място във връзка с втечнения природен газ. Към тези достижения умерено можем да прибавим съветските въглища и електрическа енергия, чиито доставки за Поднебесната се усилиха надлежно с 31% и 16%.

За Китай пазаруването на енергийни запаси от Русиятази година беше изключително преференциално. Както уточни “Ройтерс ”, на фона на въвеждането от страните от Г-7, Австралия и Европейския съюз на ценови таван за съветския нефт, китайските рафинерии започнаха да го купуват с оптималните отстъпки през последните месеци във връзка с сорта “Брент ”. От пролетта съветският ВПГ се купува на борсата с огромна отстъпка. И по-късно, както подозират анализаторите, той е бил продаван със забележителна надценкана Европа.

Що се отнася до тръбопроводния газ, неговата договорна цена е обвързана с цената на мазута и газьола с девет месеца забавяне и се трансформира на тримесечие. Според отчета на “Газпром ” през второто тримесечие на 2022 година тя е била 250 $ за хиляда кубически метра. За съпоставяне: тогава газта струваше най-малкото 1000 $ на европейските тържища. Както се споделя, усетете разликата.

На фона на хранителната рецесия Пекин усили покупките на съветска селскостопанска продукция. И стартира да запълва нишите, оставени от европейците, което е изключително видимо в автомобилната промишленост. В същото време Китай се придържа към глобите, наложени от западните страни, заобикаля да влага в Руската федерация и не поема никакви разноски по отношение на руско-украинския спор. (Още един плюс за Поднебесната е, че СВО отклонява освен запаси, само че и вниманието на Съединени американски щати, което в друга обстановка сигурно би нараснало натиска върху Пекин)

Путин акцентира и специфичното място на военното и военно-техническото съдействие сред Русия и Китай, което способства за гарантирането на сигурността и поддържането на стабилността в основни райони. „ Целим да засилим взаимоотношението сред въоръжените сили на Русия и Китай “, сподели той. Руският водач изрази убеденост, че връзките сред двете страни ще се развиват не по-малко динамично през идната година и също по този начин разгласи среща на четири очи с президента Си в Русия.

“Очакваме ви, уважаеми господин ръководител, скъпи приятелю, идната пролет на държавно посещаване в Москва “, сподели Путин, отбелязвайки, че това пътешестване ще покаже на света силата на руско-китайската дружба и ще се трансформира в главно политическо събитие на година в двустранните връзки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР