Външният министър на Великобритания Доминик Рааб осъди иранската атака с

...
Външният министър на Великобритания Доминик Рааб осъди иранската атака с
Коментари Харесай

Британия осъди иранската ракетна атака, но не иска война в Близкия изток

Външният министър на Англия Доминик Рааб осъди иранската офанзива с балистични ракети против въздушни бази в Ирак, където са ситуирани съдружни сили, в това число английски личен състав, оповестява БиБиСи.

Той приканва Иран да не повтаря " безразсъдните и рискови офанзиви " след удари по бази в Ирбил на север и Ал Асад, западно от Багдад. Министерството на защитата съобщи, че няма жертви от Англия.

Иранската революционна армия съобщи, че акцията е възмездие за убийството на военачалник Касем Солеймани при ракетна офанзива, подредена от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Рааб съобщи, че е смутен от известията за жертви, а война в Близкия изток ще бъде от изгода единствено за терористични групи.

Секретарят по Брекзит Стивън Баркли акцентира, че всички страни в рецесията " би трябвало да деескалират " обстановката. " Не е в полза на страната да има война ", сподели той.

Баркли добави, че министър председателят Борис Джонсън ще осведоми Камарата на общините по-късно и също ще разиска обстановката на среща с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в сряда.

Посланикът на Иран в Обединеното кралство Хамид Баейдинеджад съобщи в " Туитър ", че нападението е акт на самоотбрана и страната " не търси ескалация или война ".

Говорител на Министерството на защитата добави: " Ние незабавно работим за определяне на обстоятелствата на място. Първият ни приоритет продължава да бъде сигурността на английския личен състав. "

Във вторник Обединеното кралство сложи Кралския флот и военните вертолети в режим на подготвеност в Персийския залив на фона на възходящото напрежение в Близкия изток.

Правителството съобщи, че чиновници на Обединеното кралство са изтеглени от иракската столица Багдад. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР