Външният министър на Германия Хайко Маас призова вчера европейските сили

...
Външният министър на Германия Хайко Маас призова вчера европейските сили
Коментари Харесай

Берлин призова ЕС да отговори на решението на Иран да отхвърли ядрените ограничения

Външният министър на Германия Хайко Маас прикани през вчерашния ден европейските сили да изработят единна реакция на решението на Иран да отхвърли рестриктивните мерки за обогатяване на уран, наложени му от нуклеарната договорка, съобщи " Ройтерс ".

След незабавна среща в Брюксел с външните министри на Англия и Франция Маас сподели пред кореспонденти: " Според нас това, което Иран разгласи, не е верен курс, тъй че ние би трябвало да намерим общ отговор ". Той обаче не прикани за обновяване на глобите на Организация на обединените нации против Техеран.

Думите на немския пръв посланик са най-острата до момента рецензия на Европа против решението на Иран, макар мощното предпочитание на европейците да спасят нуклеарното съглашение от 2015 година, означи " Ройтерс ". В неделя Иран сподели, че ще обогатява уран без ограничавания, откакто предходната седмица Съединени американски щати убиха с въздушен удар край Багдад върховен ирански военачалник.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан сподели в понеделник, че същността на договорката постепенно изчезва и европейските сили ще решат в идните дни дали да стартират процедура за решение на спор поради ирански нарушавания. По силата на договорката от 2015 година Иран се съгласи да ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на анулация на множеството интернационалните наказания.

Under the 2015 deal, meant to reduce the scope for Tehran to develop nuclear weapons, Iran agreed to curb its nuclear program in exchange for the removal of most international sanctions.

Дипломати обявиха пред " Ройтерс " в понеделник, че европейските страни по договорката ще стартират процедурата тази седмица. Официални лица и дипломати разясниха, че страните от Европейски Съюз желаят първо Международната организация за атомна сила да удостовери последните изказвания на Иран за обогатяване.

Външните министри на блока ще се срещнат в петък в Брюксел, с цел да обсъдят рецесията с фокус към намаляването на напрежението сред Вашингтон и Техеран.
Вчера иранският президент Хасан Рохани предизвести френския си сътрудник Еманюел Макрон, че американските ползи в Близкия изток са към този момент в заплаха след убийството на военачалник Касем Солеймани при американски удар в Ирак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР