Външният министър на Австрия, Герхард Карнер заяви, че страната иска

...
Външният министър на Австрия, Герхард Карнер заяви, че страната иска
Коментари Харесай

Австрийски министър с ключови думи за България и Шенген

Външният министър на Австрия, Герхард Карнер съобщи, че страната желае да продължи да постанова несъгласие на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно придвижване. Той сподели това, макар наклонността за понижаване на броя на търсещите леговище.

Граничният надзор е част от триумфите, по тази причина обстановката остава непроменена, уточни Карнер.
-->
Той заяви, че през първата половина на тази година от страната са изведени непринудено и наложително 5900 чужденци - с 20 % повече в сравнение с през същия интервал предходната година.

" През първата половина на годината повече претенденти за леговище са напуснали Австрия, в сравнение с са новите подадени молби за леговище ", сподели на конференция Карнер, представен от локални медии.

Отделно, по данни на министерството на вътрешните работи, към 18 500 души са избегнали процедурата за даване на леговище, като непринудено са напуснали страната.

" Това е позитивен баланс, само че не е мотив за празнуване, а обвързване да продължим да работим интензивно в тази тенденция ", добави той.

Едната половина от изведените от Австрия сред януари и юни чужденци са напуснали непринудено, а другата са били депортирани наложително. Около 31 % от депортираните, или 1820 души, са жители на Европейски Съюз.

Главните страни за депортиране са Словакия (648), Сърбия (557), Румъния (374), Индия (297) и Турция (266). В 704 случая хората, търсещи леговище, са били върнати в други страни от Европейски Съюз по Дъблинския правилник, съгласно който молбата за леговище на даден претендент би трябвало да бъде прегледана от първата страна, в която той е влезнал на територията на съюза.

Карнер отхвърли обвиняванията, че австрийски служители на реда вземат участие индиректно в незаконни " пушбек " (pushback или отбиване - термин, който се отнася до " набор от държавни ограничения, посредством които бежанци и мигранти са връщани назад през граница – нормално незабавно откакто са я пресекли – без да се вземат поради техните самостоятелни условия и без никаква опция да аплайват за леговище " – бел. ред.) в границите на интервенция " Фокс ".

Твърденията за принуждение по време на процеса на връщане би трябвало да бъдат разследвани и това е задача на Унгария и на Европейската комисия. Това би трябвало да се разграничава от връщането на границата. Операция " Фокс " е сполучлива и ще бъде продължена. В момента в интервенцията в Унгария вземат участие 31 австрийски чиновници. Според Карнер през първата половина на тази година в Унгария са задържани към 70 трафиканти на хора.

Изявленията на австрийския вътрешен министър бяха подложени на рецензия от страна на опозиционни партии и цивилен организации.

Карнер съобщи в радиоинтервю: " Факт е, че " пушбек " е принудително отбиване на границата. Това е нелегално, правилно е. Допустимо е обаче хората да бъдат връщани назад на границата, в случай че нямат късмет да влязат законно. Това прави Австрия, това явно прави Унгария, това вършат Германия с Австрия, това е естествена процедура. "

Задачата на австрийската полиция е да опазва австрийските граници, което тя прави и на унгарска територия. Това е асъдействало за понижаване на подадените документи за леговище на австрийска територия през първото полугодие, съобщи австрийският вътрешен министър.

Карнер отбелязва, че маршрутите за трафик на мигранти са се трансформирали единствено вследствие на подхванатите от Австрия ограничения, защото в други страни от Европейския съюз броят на търсещите леговище нараства. Ето за какво той още веднъж прикани за преосмисляне на европейско ниво и за използване на промяната на Европейски Съюз в региона на убежището, както и за вложения в отбраната на външните граници на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР