Външните министри от страните-членки на Арабската лига гласуваха в Кайро

...
Външните министри от страните-членки на Арабската лига гласуваха в Кайро
Коментари Харесай

Сирия се завръща в Арабската лига със Саудитска Арабия начело

Външните министри от страните-членки на Арабската лига гласоподаваха в Кайро в неделя за връщането на Сирия в братската дипломатическа лига.

Сирия беше възобновена като член на Арабската лига, която ще заседава на 19 май в Рияд. След 12-годишно неявяване Сирия е в разгара на воден от арабите политически път към нормализиране на района.

Регионалната мощ, Саудитска Арабия, и визията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман заемат централно място в дипломатическите решения на непрекъснати рецесии.

Външните министри от страните-членки на Арабската лига гласоподаваха в Кайро в неделя за връщането на Сирия в братската дипломатическа лига.

Наскоро Дамаск беше мястото на напъните за нормализиране. Йордания излезе с самодейност за реализиране на спокойно политическо споразумяване на спора в Сирия.

Подкрепяните от Запада протести и спорове изтезаха Близкия изток и не престават. В пустинните пясъци обаче духат ветрове на смяната и районните артисти отхвърлят статуквото.

Атаката на Съединени американски щати и НАТО против Сирия за промяна на режима включваше арабски и западни страни като участници, само че проектът се провали. Въоръженият спор, плануван и сбъднат от президента Обама и вицепрезидента Байдън, умъртви хиляди и разсели милиони.

След земетресението от 6 февруари в Сирия и Турция, възобновяване на връзките с Дамаск стартира с голям арабски филантропичен отговор, в това число ОАЕ и Саудитска Арабия, които сътвориха въздушен мост за по този начин нужната помощ за жертвите на земетресението.

Възстановяването на връзките сред Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай беше политическо земетресение в района и сподели, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман желае да откри мир и разцвет в района и се отклонява от западната интервенция, която е източник на вълнения.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд посети Дамаск на 18 април за първи път от повече от десетилетие, като двете страни също възвърнаха посолствата и полетите между тях.

Сирийският външен министър Фейсал Мекдад посети Кралството броени дни преди принц Фейсал да посети Дамаск, при първото сходно пътешестване от 2011 година насам.

Чужди посолства в Дамаск

Дамаск е хазаин на 44 посолства, а също така има 51 консулства. Много от тях бяха затворени по време на спора, защото западните народи и техните арабски съдружници се сплотиха против Сирия в несполучливия си опит да отстранен светското държавно управление и вместо това сложиха член на Мюсюлманското приятелство като съдружник на Съединени американски щати в Дамаск.

Някои европейски страни в никакъв случай не са затваряли вратите на посолствата си в Дамаск, като Австрия, Чехия, Гърция, Светия трон, Румъния, Сърбия и Швеция.

Няколко арабски посолства също са отворени в Дамаск, като ОАЕ, Бахрейн, Судан, Йемен и Оман. Саудитска Арабия и Тунис оповестиха, че скоро ще отворят свои посолства в Дамаск.

Експертите чакат повече посолства да изтупат праха от бюрата си и да отворят още веднъж, до момента в който Дамаск се връща към живот след повече от десетилетие на изолираност.

Сирия и Саудитска Арабия поддържат палестинската идея

Възстановяването на правата и земята на палестинския народ от дълго време е дирек на сирийската позиция. Саудитска Арабия също акцентира правата на палестинците и палестинският президент Махмуд Абас посети на 18 април и се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, с цел да обсъдят последните развития в палестинско-израелския спор.

Саудитска Арабия осъди израелския взлом на комплекса на джамията Ал Акса на 5 април и отхвърли дейностите, „ които подкопават мирните старания и опонират на интернационалните правила във връзка с религиозните светини “.

Саудитско-китайските връзки

На 28 март крал Салман бин Абдулазиз утвърди меморандум за съгласие (МЗР), който даде на Саудитска Арабия статут на сътрудник в разговора в Шанхайската организация за съдействие (ШОС).

ШОС е евразийска организация за политика, стопанска система, интернационална сигурност и защита. Сред членовете са Индия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан, като скоро ще се причисли и Иран.

Саудитска Арабия зависи само от Съединени американски щати в продължение на десетилетия, само че в този момент отваря хоризонта си за други сътрудници, защото Кралството върви към реализиране на своята Визия 2030.

Саудитските решения на ОПЕК

Саудитска Арабия и други производители на нефт от ОПЕК+ оповестиха доброволни съкращения на производството си на 2 април. Рияд сподели, че ще понижи добива с 500 000 барела дневно от май до края на 2023 година

Когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети престолонаследника Мохамед бин Салман, той го помоли да усили добива на нефт, да понижи цената на бензина за американските консуматори.

Вместо това беше взето решение да остане на равнището, несъмнено преди този момент от ОПЕК. Това решение разочарова Байдън, само че откакто Байдън насочи съществено подправени обвинявания против престолонаследника Мохамед бин Салман в предишното, то не беше изненада.

През последните два месеца престолонаследникът на Саудитска Арабия и висши дипломати организираха срещи на високо равнище с публични лица от Съединени американски щати, Иран, Холандия, Египет и Китай.

Тези срещи помогнаха да се означи дипломатическата позиция на Кралството в арабския свят и да се затвърди позицията на Рияд в интернационален проект като мощен център в Близкия изток.

Гледайки напред, до момента в който виждам обратно към сирийския спор

През декември 2012 година в Мароко се откри четвъртата конференция на „ Приятелите на сирийския народ “ с присъединяване на повече от 100 държавни делегати, в това число от Съединени американски щати, Франция, Англия и страните от Персийския залив.

Атаката на Съединени американски щати и НАТО против Сирия, почнала през март 2011 година за промяна на режима, сътвори „ Сирийската национална коалиция “ (СНК), която през годините беше прокси на Турция и Катар по напътствие на Съединени американски щати.

Сирийското държавно управление в Дамаск се смяташе за нелегитимно и СНК получи цялостно политическо самопризнание на срещата през 2012 година в Мароко като единствен законен представител на сирийския народ.

СНК имаше въоръжено крило, също основано от Съединени американски щати посредством тяхната стратегия на Централно разузнавателно управление на САЩ, Timber Sycamore, която обучаваше, финансираше и въоръжаваше мъже, последващи идеологията на Мюсюлманското приятелство, с цел да основат Ислямска страна в Дамаск, сходно на американския план в Египет, който сполучливо сложи Мохамед Мурси, преди да бъде отритнат от египетския народ.

Свободната сирийска войска

През 2012 година Даниел Вагнер писа от Вашингтон на HuffPost за тъмната и зла страна на подкрепяната от Съединени американски щати ССА. Той изясни по какъв начин американските и западните медии популяризират ССА като „ борци за независимост “, като в същото време си затварят очите за военните закононарушения и зверствата, които са направили.

Западните мейнстрийм медии изиграха голяма роля в промиването на мозъците на американската и европейската общност.

Алепо, индустриалната столица на Сирия, най-сетне беше трансфорат във военна зона и както Вагнер изяснява: „ Основната причина Алепо да бъде нападнат от ССА е, че то беше и остава в поддръжка на държавното управление ".

" В отговор ССА работи по-скоро като мощ, която се опълчва на жителите на Сирия, в сравнение с като мощ, предопределена да обезпечи свободата им ".

" Например, в близкото минало тя открадна запаси от пшеница, предопределени за жителите на Алепо, и ги продаде на частни турски търговци на зърно, експроприира ресурси от фармацевтични артикули и принудително ги препродаде назад на техните притежатели и ограби учебни заведения. Това надали са дейности на „ освободителна мощ “. “

През годините ССА изчезна и техният сътрудник Ал Кайда най-сетне се трансформира в ИДИЛ. Съединени американски щати и НАТО останаха да поддържат неразрешените терористи, за които твърдяха, че се бият в Ирак и Афганистан, само че не и в Сирия.

Идлиб остава последната провинция, следена от терористите, държана от Хаят Тахрир ал-Шам, по-рано наричана Джибхат ал-Нусра, по-рано наричана Ал Кайда, ръководена от Мохамад ал-Джулани, някогашен член на ИДИЛ. Това е индивидът, който Съединени американски щати не престават да поддържат.

Съединени американски щати останаха встрани в Близкия изток

Бил Бърнс, ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ, дойде в Саудитска Арабия през април на фона на събитията, които сложиха престолонаследника принц Мохамед бин Салман на мястото на лидера на политическите събития в Близкия изток.

Вече не желае да бъда въздържан артист, който взема сигнали от Вашингтон, а вместо това седи на режисьорския стол.

Съединени американски щати осъдиха гласуването на Арабската лига за възобновяване на Сирия и обявиха, че остават срещу възобновяване на домове в Сирия и срещу завръщането на сирийците в чужбина в личните си домове.

Съединени американски щати и НАТО сполучливо отстраниха либийския водач Муамар Кадафи. Той ще бъде запомнен вечно, до момента в който седеше на кръглата маса на Арабската лига, осъждайки директивите, които всеки участник получи от Вашингтон, окръг Колумбия, и издаваше пророческо предизвестие, че един ден Съединени американски щати ще се опитат да отстранят всеки водач, седнал на масата. Речта му беше реагирана със смях, само че в този момент никой не се смее.

Превод: СМ



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР