Външните министри от ЕС подкрепиха Франция по време на среща

...
Външните министри от ЕС подкрепиха Франция по време на среща
Коментари Харесай

ЕС подкрепи Франция срещу САЩ за сделката с подводниците |

Външните министри от Европейски Съюз поддържаха Франция по време на среща в Ню Йорк, на която в понеделник бе дискутиран.

След срещата висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел съобщи, че са нужни " повече съдействие, повече съгласуваност и по-малко фрагментиране ", с цел да има устойчиво в Индийско-Тихоокеанския район, където Китай става водеща мощ, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Австралия разгласи, че анулира договорката за подводниците и вместо да ги поръча на от Франция, ще построи други осем нуклеарни подводници с американски и английски технологии. 

" Това известие несъмнено ни изненада ", разяснява Борел.

Решението  и външният министър на страната Жан-Ив льо Дриан упрекна администрацията на американския президент Джо Байдън в продължение на линията на " ограниченост, непредсказуемост, грубост и пренебрежение към колегата " на неговия предходник Доналд Тръмп.

В идните дни следва диалог сред президентите Емануел Макрон и Джо Байдън.

Говорителят на Белия дом разяснява, че чака президентът да препотвърди в диалога с Макрон задължението на САЩ към един от най-старите им и близки сътрудници по редица провокации в световен аспект.

Председателят на европейския съвет Шарл Мишел също поддържа Франция, като сподели, че му е мъчно да разбере претекста зад дейностите на Англия, Съединени американски щати и Австралия.

" Защо? Защото с новата администрация на Байдън, Америка се завърна. Това бе историческото обръщение, изпратено от новата администрация и в този момент ние имаме въпроси. Какво значи Америка се завърна? Америка ли се завърна в Америка или някъде другаде? ", разяснява Мишел пред кореспонденти в Ню Йорк.

" Ако Китай е главният фокус за Вашингтон, тогава е доста необичайно, че Съединени американски щати се сплотяват с Англия ", сподели още Шарл Мишел. Според него това решение отслабва трансатлантическия съюз.

По-късно този месец висши представители от Европейски Съюз и Съединени американски щати би трябвало да се срещнат в Питсбърг, Пенсилвания, за първото съвещание на новосъздадения Съвет за търговия и технологии сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че Мишел съобщи, че някои членове на Европейски Съюз упорстват то да бъде отсрочено.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР