Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха Израел

...
Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха Израел
Коментари Харесай

Натискът над Израел за изход от конфликта в Газа расте. Ще има ли палестинска държава

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) настояха Израел да потърси излаз от военния спор в Ивицата Газа на основата на две страни - Израел и Палестина . За това заяви Агенция Франс прес (АФП) в понеделник.

Новината идва на фона на продължаващата война в Газа - територия с население от над 2 млн. палестинци. Конфликтът там стартира след офанзива на ислямистката паравоенна формация Хамас против Израел при започване на октомври 2023 година При нападението бяха убити към 1200 души, а към 250 бяха взети за заложници. От тях към 130 съгласно Израел към момента се намират в Газа.

В отговор на офанзивата на Хамас, оповестена за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни, Израел стартира пълномащабна атака и разгласи обсада над Газа, като спря съвсем всички доставки на храна, гориво и медикаменти. До момента военните дейности на Тел Авив в Ивицата са довели до гибелта на над 25 хиляди души по информация на локалните управляващи, следени от Хамас. По-голямата част от починалите са дами и деца.
 Израел и разногласието за земите. Кое къде е на картата?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

В понеделник 27-те външни министри на Европейски Съюз се срещнаха на първо време с първия посланик на Тел Авив Израел Кац , а след това разговаряха и с Рияд ал-Малики, външен министър на Палестинската автономност, която ръководи Западния бряг .

Външните министри на Египет, Йордания и Саудитска Арабия също организираха срещи с европейските представители.
Формулата с две страни
Миналата седмица израелският министър председател Бенямин Нетаняху на палестинска страна. Тази опция той възприема като „ екзистенциална заплаха за Израел “.

В понеделник Израел Кац повтори желанието на Тел Авив да продължи офанзивите си в Газа до унищожаването на Хамас и връщането на всички заложници.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел и сподели, че „ мирът и стабилността не могат да бъдат построени единствено с военни средства “.

„ Кои са другите решения, които те имат поради? Да накарат всички палестинци да изоставен? Да ги избият? “, сподели Борел и прикани към съответни диалози за разрешаване на спора на основата на две страни - Израел и Палестина.

Тази концепция се употребява с поддръжката на Съединени американски щати и на Европейски Съюз като цяло, въпреки и обособените страни да имат разнообразни позиции по отношение на Израел. Например, Германия е корав покровител на Тел Авив и не упорства за цялостно преустановяване на огъня за разлика от страни като Испания и Ирландия .

Въпреки това външната министърка на Германия Аналена Баербок съобщи в понеделник, че „ решението за две страни е единственото решение и даже тези, които не го поддържат, към момента не са предложили друга опция “.

Англия не е показана в този формат, само че в понеделник и тя изрази поддръжката си към формулата с две страни. Говорител на английския министър председател Риши Сунак назова „ разочароващо “ опълчването на Нетаняху на концепцията за палестинска страна.

По време на срещата в понеделник представителят на Палестинската автономност Ал-Малики прикани Европейски Съюз да обмисли наказания против Нетаняху поради това, че е „ унищожил възможностите за решение с две страни “.
Близки на заложници прекъснаха комисия в израелския парламент
На този декор Нетаняху отхвърли условия, сложени от Хамас за освобождение на заложниците, отвлечени на 7 октомври 2023 година Те включват изтеглянето на израелските войски от Газа, завършек на войната, освобождение на палестински пандизчии и гаранция, че Хамас ще остане на власт.

Израелският министър председател сподели, че приемането на тези условия би означавало, че израелските бойци „ са паднали на вятъра “. Отхвърлянето на договорката обаче породи неодобрение измежду жителите на Израел.

Хиляди излязоха на митинг против ръководството на Нетаняху в Тел Авив и желаеха договаряне на договорка за.

В понеделник роднините на отвлечените усилиха натиска си, като нахлуха на съвещание на парламентарна комисия. Част от протестиращите държаха плакати с надпис: „ Няма да седите тук, до момента в който те умират там “.
Какво става в Газа
Същевременно в Ивицата Газа се организираха „ най-кървавите боеве през новата година “, съобщи Ройтерс. Израелските сили щурмуваха болница в град Хан Юнис и сложиха друго здравно заведение под блокада.

Това е спряло достъпа на ранени поданици на Газа до незабавна помощ, оповестиха палестински чиновници.

Израел нападна лечебни заведения и други основни обекти в Газа от началото на офанзивата през октомври предходната година с аргумента, че бойци на Хамас ги употребяват като командни центрове.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР