Външните министри на страните от ЕС предупредиха вчера да не

...
Външните министри на страните от ЕС предупредиха вчера да не
Коментари Харесай

ЕС призова да не се правят прибързани заключения за инцидентите в Оманския залив и да не се действа без точна информация


Външните министри на страните от Европейски Съюз предизвестиха през вчерашния ден да не се вършат прибързани изводи по отношение на неотдавнашните бомбени офанзиви против два танкера в Оманския залив, за които Съединени американски щати Англия, Саудитска Арабия и Израел упрекват Иран, съобщи ДПА.

Преди днешната среща на Съвета по външни работи на Европейски Съюз в Люксембург шефката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини сподели, че в този момент не е време да се прибягва към дейности без точна информация. " Необходими са оптималната въздържаност и здравомислие ", акцентира тя.

Германският външен министър Хайко Маас сподели, че Берлин към момента не е стигнал до дефинитивно умозаключение кой е отговорен. " Знаем за сведенията на американското и на английското разузнаване, съпоставяме ги с нашата информация. Ние също събираме данни и ще ги обменим с нашите сътрудници. По такива въпроси е нужна щателност ", сподели Маас, представен от ДПА и ТАСС.

Той прикани всички страни в района да дадат принос за деескалация на изострящия се спор. " Всички споделят: не желаеме война, само че никой в реалност не прави нищо за това. Така не става. Дойде време за дипломация ", акцентира Маас.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, представен от ДПА, напомни случая с нахлуването в Ирак през 2003 година, което бе целесъобразно с оказала се неправилна информация на западните разузнавания за съществуване в Ирак на оръжия за всеобщо заличаване. Той поддържа апела на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за без значение следствие на случаите с танкерите.

" Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да организира интернационално следствие, другояче защо е необходим той? Европейският съюз поддържа и счита за належащо провеждането на такова следствие ", акцентира Аселборн. Говорейки за повишаването на напрежението в Близкия изток като цяло, той сподели, че то се подхранва от противоборството сред Иран и Саудитска Арабия и прикани да не се допусне боен спор сред тях, който би бил световна злополука.

Няколко външни министри показаха, че този въпрос би трябвало да бъде обособен от опитите да се избави нуклеарното съглашение с Иран, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от него преди година. " Ако се опитаме да сложим всички проблеми в един пакет, се получава огромна неразбория ", сподели словашкият външен министър Мирослав Лайчак. А холандският му сътрудник Стеф Блок сподели, че " нуклеарното съглашение (с Иран) би трябвало да бъде оценено съгласно спазването му ". Хайко Маас обаче добави, че последните произшествия, несъмнено, вършат напъните за спасяването на съглашението " по-трудни ". /БТА/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР