Външните министри на Европейския съюз публично подкрепиха вдовицата на критика

...
Външните министри на Европейския съюз публично подкрепиха вдовицата на критика
Коментари Харесай

ЕС подкрепи Навалная и обеща още санкции срещу Москва. Няколко държави привикаха руските посланици

Външните министри на Европейския съюз обществено поддържаха вдовицата на рецензия на Кремъл Алексей Навални, като дадоха обещание спомагателни наказания против Москва, с цел да я държат виновна за гибелта му в съветска наказателна колония.

" Европейски Съюз няма да пожали старания, с цел да потърси отговорност от политическото управление и управляващите на Русия, в тясна съгласуваност с нашите партньори; и ще наложи спомагателни разноски за техните дейности, в това число посредством наказания ", обявиха висшите дипломати на Европейски Съюз в взаимно изказване след среща си с Юлия Навалная на 19 февруари.

Това се случи, откакто тя разгласява видеообръщение, в което сподели, че и още веднъж упрекна за гибелта му съветския президент Владимир Путин . Навалная, която в последните години също стана изявен критик на Кремъл, сподели, че в трите години взатвора, където брачният партньор ѝизлежаваше 19-годишна присъда за " екстремизъм ", е бил малтретиран и държан в изолатор в ужасяващи условия. И се закани, че проверяващият екип на Навални ще разкрие всичко за гибелта му.

В петък управата на пандизите в за гибелта на най-големия опозиционер, като управляващите отхвърлят да предадат тялото му на фамилията, като последно са споделили, че експертизите ще продължат 14 дни . Появиха се и доста въпросително към това по какъв начин и по кое време тъкмо е умрял. Смъртта му провокира остри реакции от страна на интернационалната общественост, както и акции в негова памет в голям брой градове в Русия, които управляващите пробваха да прекратят и.

Навалная, която живее в чужбина дружно с двете си деца, и към този момент беше в Мюнхен на огромна интернационална конференция по сигурността, прикани поддръжниците си да се борят с Кремъл с " повече гняв от всеки път " и съобщи, че копнее да живее в " свободна Русия ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази " най-дълбоките съболезнования на Европейски Съюз " и убеденост, че " Владимир Путин и неговият режим ще бъдат подведени под отговорност за гибелта на Алексей Навални ".

" Както сподели [Навални], Путин не е Русия. Русия не е Путин ", сподели Борел и добави, че поддръжката на блока е обезпечена " за гражданското общество и самостоятелните медии в Русия ".

Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис настоя по-рано, че Европейски Съюз би трябвало " най-малко " да изостри глобите против Русия след гибелта на Навални.

Европейски Съюз към този момент е приел 12 кръга наказания против Русия и работи по 13-ия, като в края на тази седмица се навършват две години от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Унгария заяви, че няма повече възражения по 13-ия пакет и рестриктивните мерки могат да бъдат признати.

Германия упорства за повече наказания. Германският министър на външните работи Аналена Бербок сподели по-рано, че на срещата с Навалная ще предложи нови наказания против Москва, само че резултатът остава неразбираем.

Германското външно министерство заяви, че привиква съветския дипломат във връзка със гибелта на Навални, с цел да " осъди това по допустимо най-категоричен метод и категорично да призове за освобождението на всички, които са в пандиза в Русия по политически аргументи ".

Франция, Нидерландия и Норвегия също привикаха съветските посланици, с цел да дадат уточнения за гибелта на опозиционния политик. Френският външен министър Стефан Сежурне сподели, че " режимът на Путин още веднъж е посочил същинската си същина ". А нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот написа в X: " Ужасно е, че Навални заплати най-високата цена за битката си за свободна и демократична Русия ".

В същото време дипломатите, които заемат поста шарже д`афер в съветските посолства в Талин, Рига и Вилнюс, бяха извикани в респективните външни министерства на трите балтийски страни. Служители от трите страни обявиха, че считат Кремъл за виновен за гибелта на Навални. Външните министри на Естония, Латвия и Литва - Маргус Цахна, Кришанис Каринш и Габриелюс Ландсбергис, приканиха Москва да обясни събитията към нея и да съобщи тялото му на неговото семейство.

В общо заявление те също по този начин разкритикуваха идните президентски избори в Русия, за които считат, че няма да бъдат „ нито свободни, нито почтени “. Както и че няма да признаят планувания избор и резултатите му в окупираните от Русия територии на Украйна. Най-големият опозиционен претендент - Борис Надеждин ,, който ще се организира през март и на който следващата победа на Путин е обезпечена.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР