Външната министърка в оставка Теодора Генчовска е била притисната сама

...
Външната министърка в оставка Теодора Генчовска е била притисната сама
Коментари Харесай

Генчовска е била притисната сама да предложи вдигане на ветото на РСМ

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска е била притисната сама да предложи повдигане на ветото за начало на договарянията сред Северна Македония и Европейски Съюз.

Днес председателката на външната комисия в Народното събрание е изпратила до Генчовска писмо, с което упорства външната министърка да внесе в Народното събрание решение, което да даде мандат на държавното управление да подпише двустранния протокол със Скопие и да утвърди френското предложение за Северна Македония. От " 24 часа " оповестиха, че разполагат с копие на писмото, подписано от шефката на комисията Венцислава Любенова, която е народен представител от " Продължаваме промяната ". Тя въпреки всичко дава независимост на министър Генчовска планът за решение да дава отговор на нейните лични разбирания.

Външната министърка обаче няма право да внесе сама план за решение на Народното събрание. Според конституцията това става наложително с решение на Министерския съвет. В това решение би трябвало и да е ясно написано държавното управление тъкмо какъв мандат желае от Народното събрание.

В същото време обаче държавното управление, по искане на премиера Кирил Петков, се отхвърли от правото си да взема решение и трансферира всичко по тематиката Северна Македония на Народното събрание.

Писмото до Генчовска, която е министър от квотата на " ИТН ", с искане сама да предложи повдигане на ветото, е изпратено след заседание в " Продължаваме промяната " по какъв начин да бъде препоръчано съответното решение на Народното събрание. На този диалог вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е бил изрично срещу държавното управление да взема решение за Северна Македония, с цел да не бъдат атакувани за следващ път, че са национални предатели. Петков бе упрекнат точно в това в последните дни от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и депутатите му.

Изход от тази обстановка може да се окаже самодейността на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди часове подреди на шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова да внесе тя предложение. Депутатите имат право да внасят планове за решения на Народното събрание.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР