Външната комисия е възложила на министърката на външните работи Мария

...
Външната комисия е възложила на министърката на външните работи Мария
Коментари Харесай

Властите в България проверяват сайта Миротворец. Украйна се разграничи от него

Външната комисия е упълномощила на министърката на външните работи Мария Габриел да изследва украинския уебсайт " Миротворец " и черния лист с български жители в него.

Това сподели в четвъртък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Сайтът нашумя през последните няколко дни, откакто някогашната журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева се оплака, че е била включена в листата с врагове на Украйна, който " Миротворец " поддържа от години. Тя е била добавена на 15 април 2023 година

Даниел Митов от ГЕРБ сподели по-късно денем, че от 14:30 парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност ще заседава изключително по проблема. Българска социалистическа партия сподели, че ще внесе сигнал до Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) и желае чуване на службите за уеб страницата. „ Възраждане “ сподели, че ще предложи план на декларация по отношение на включването на български жители в листата.

Късно вечерта в сряда украинското посолство написа във Facebook, че активността на " Миротворец " " по никакъв метод не е обвързвана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на Украинската страна ".

Сайтът съгласно позицията на посолството е " самостоятелен информативен запас на социална самодейност на Центъра за проучване на признаците на закононарушения против националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и интернационалния правов ред ".

" Абсолютно е неприемливо (в черния списък) да влизат публицисти българи и надлежно зам.-председател на Народното събрание. Това е неприемливо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, тъй че кой стои зад тези всичките хора ", сподели Борисов.

Част от присъстващите имена в листата са на български жители от проруските среди, измежду които журналистките Велиана Христова и Велислава Дърева, евродепутата Елена Йончева , водача на партия АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на Българска социалистическа партия Ваня Добрева, водача на " Атака " Волен Сидеров , някогашния народен представител от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов и зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

Сайтът написа, че съоснователят на " Миротворец " е някогашен зам.-вътрешен министър на Украйна - Антон Геращенко, и че уеб сайтът се поддържа от анонимни доброволци. Те сформират лист с персони от целия свят, които по разнообразни аргументи са избрани като съветски " активи " или разпространители на антиукраинска агитация.

В листата участва и някогашният консултант на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович , който съгласно " Миротворец " е " професионален подбудител ", съдействал за деморализацията на армията и дискредитирането на държавните институции.

" Миротворец " е упрекван, че прави " описи за ликвидиране ", защото една от присъстващите в него. Става дума за Дария Дугина , дъщерята на идеолога Александър Дугин, непосредствен до съветския президент Владимир Путин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР