Вълна от оставки и уволнения в Киев, след като вчера

...
Вълна от оставки и уволнения в Киев, след като вчера
Коментари Харесай

Невиждана корупция на върха в Украйна, вълна от оставки и уволнения в Киев

Вълна от оставки и уволнения в Киев, откакто през вчерашния ден президентът Володимир Зеленски разгласи война на корупцията и анонсира огромни кадрови промени на приблизително и високо управническо ниво вследствие на най-шумния корупционен скандалот началото на съветската инвазия, който основава риск от изстудяване на западния възторг във връзка с държавното управление в Киев.

Заместник-генералният прокурор на Украйна Олекси Симоненко беше отхвърлен от поста, оповестиха от Генералната прокуратура на страната.

В изказването, в което се афишира отстраняването му, не се показва причина за решението, само че се споделя, че то е било " съгласно личното му предпочитание ".

Този ход идва, откакто украински медии оповестиха, че Симоненко е пътувал на 10-дневна почивка до Марбея, Испания, макар че президентът Володимир Зеленски забрани на длъжностни лица да пътуват в чужбина за неправителствени цели.

По-рано през днешния ден оставка подаде и зам.-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко, откакто през предходната седмица и различен асистент на Зеленски, Олексий Арестович, също се отдръпна от своя пост.

От поста си се отдръпна и заместник-министърът на защитата Вячеслав Шаповалов.

Тези оставки са факт, откакто в понеделник украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че възнамерява да се оправи с корупцията в държавното управление си през идващите дни.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи през днешния ден, че е изискал през вчерашния ден от Зеленски да бъде освободен от отговорностите си, съобщи Ройтерс.

" Благодаря на президента на Украйна Володимир Зеленски за доверието и за опцията да правя положителни каузи всеки ден и всяка минута ", написа Тимошенко в " Teлеграм ".

Тимошенко не уточни причина за оставката си. Украинските медии оповестиха, че оставката на Тимошенко може да е част от кадровите промени, които разгласи Зеленски.

Декрет, с който Зеленски приема оставката на Тимошенко, бе оповестен на уеб страницата на президента.

Зеленски съобщи през вчерашния ден, че тази седмица ще бъдат оповестени лични промени в държавното управление, в областите и в силите за сигурност, откакто в медийното пространство се появиха изказвания, че украински представители нелегално са се обогатили около войната с Русия.

Тридесет и три годишният Тимошенко стана заместник-ръководител на президентската канцелария през 2019 година Той беше част и от предизборния екип на Зеленски.

След като съветските сили нахлуха в Украйна през февруари предходната година, Тимошенко се е забъркал в няколко абсурда, свързани с това, че употребил скъпи коли за персонални потребности, настояват украински медии. Той отхвърля всички обвинявания.

На уеб страницата на президента на Украйна беше оповестен декрет за приемане на оставката на Тимошенко.

Според украински медии, от началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Тимошенко е бил забъркан в няколко абсурда, свързани с потребление от него в персонално качество на скъпи коли. Тимошенко отхвърли всички обвинявания.

Оставката на Кирило Тимошенко идва седмица, откакто различен асистент на Зеленски, Олексий Арестович, също се отдръпна, откакто направи, както той я назова, " фундаментална неточност ". По-рано Арестович сподели във видео, че украинските военни са свалили ракета, евентуално изстреляна от Русия, след което ракетата е трансформирала курса си и в последна сметка е блъснала жилищна постройка в Днипро, убивайки десетки цивилни, само че по-късно отдръпна това свое изказване.

Според украинското издание " Страна " с изключение на заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко, оставки подават и обвързваните с него ръководители на Днепропетровска, Запорожка, Сумска и Херсонска област.

Олексий Кулеба, началник на регионалната администрация в Киев, поема поста от Тимошенко. Има разнообразни клюки за бъдещето на Тимошенко. Например, че може да бъде назначен за началник на регионалната администрация в Херсон.

Вчера сутринта се появиха клюки за оставката на трима министри - министъра на енергетиката Герман Галушченко, министъра на спорта Вадим Гуцайт и министъра на стратегическите браншове на индустрията Павел Рябикин.

Министърът на защитата отбраната Олексий Резников, мощно подложен на критика след неотдавнашния корупционен скандал с покупката на скъпи хранителни артикули за ВСУ, той бе предпазен от пуравляващата партия " Слуги на народа ".

Резников изрично отхвърли публикуваната в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на мощно повишени цени.

" Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на защитата в доста значим миг ", написа той във " Facebook ".

Резников добави, че обвиняванията не почиват на обстоятелства и даде обещание цялостна бистрота при следствието.

Преди дни украинският вестник " Огледало на седмицата " (Zn.Ua) разгласява информация за цените на военни поръчки, която провокира неспокойствие в Украйна, считана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава виновните органи потвърдиха, че към този момент са почнали следствия на покупки на стойност към 325,9 милиона $.

Същевременно към момента има и непотвърдени клюки за оставката на министър-председателя Денис Шмигал, който е тясно обвързван със обвинения в корупция заместник-министър на инфраструктурата, общините и териториалното развиване Васил Лозински.

Източник: Българска телеграфна агенция, БНР, Дир.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР