Валерий Тодоров опита да се върне начело на БНТ в

...
Валерий Тодоров опита да се върне начело на БНТ в
Коментари Харесай

Президентът може да номинира Валерий Тодоров за член на СЕМ


Валерий Тодоров опита да се върне отпред на Българска национална телевизия в миналогодишния конкурс, сн. БГНЕС

Бившият общоприет шеф на БНР, а преди този момент дълготраен сътрудник на медията в Москва Валерий Тодоров е най-вероятният предстоящ член на Съвет за електронни медии от президентската квота, научи Mediapool. По неофициална информация номинацията на " Дондуков 2 " ще бъде оповестена публично в края на тази или началото на идната седмица. За кандидатурата си Тодоров е получил мощно рамо от Българска социалистическа партия. Междувременно в президентството са тествали най-различни фигури, измежду които шефката на интернационалната дирекция в БНР Албена Миланова, както и юристката и някогашна членка на Съвет за електронни медии от квотата на Национална движение „Симеон Втори" Райна Николова.

Слухове в Народното събрание пратиха в регулатора даже политолога Татяна Буруджиева, само че пред Mediapool тя изрично отхвърли такава опция с думите: ″Нямам никаква сходна концепция, а това са злословия, които също така не са и истина″.

Номинацията в Съвет за електронни медии ще бъде първата сходна за президента Румен Радев, който от началото на мандата си до момента не е попълвал полагащите му се квоти в регулаторите. В този ред на мисли знакът, който той ще даде с първото си предопределение, ще бъде основен и ще покаже до каква степен е съумял, или не президентът да се освободи от въздействието на социалистическата партия върху себе си. Ако окончателният му избор остане Валерий Тодоров, догатките за взаимозависимост на президента от ″Позитано″ 20 биха имали още едно вероятно доказателство.

Любопитен миг е, че Румен Радев към този момент закъснява с над 20 дни с предлагането си за член на регулатора. Още при започване на юни Съветът за електронни медии приключи пълномощията на Мария Стоянова като член на този орган, защото законовият ѝ шестгодишен мандат изтече на 1 юни.

Мария Стоянова влезе в Съвет за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 година, като през 2016 година бе определена и за ръководител на Съвет за електронни медии с мандат от една година. На освободеното от нея място президентът Румен Радев би трябвало да уточни нов човек.

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за период от 6 години.

При други сходни случаи, когато мандатът на даден член на съвета е изтичал, без да бъде навреме посочен нов човек на негово място, практиката до момента е била да се изчака оповестяването на новото предопределение, без да бъде прекратявано правното отношение на индивида с изминал мандат.

Подобно нещо се постановяваше, макар че съгласно специалисти адвокати е противоконституционно, защото Законът за радиото и малкия екран постановяваше, че всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в служба едновременно, въпреки съставът му да се дефинира от две институции - от Народното събрание и от президента, по друго време.

Подобен проблем с член на Съвет за електронни медии, който дълго време не можеше да влезе във функционалностите си, имаше през 2015 година Тогава президентът Росен Плевнелиев уточни за член на медийния регулатор с декрет някогашния представител на Министерство на външните работи Бетина Жотева. Мандатът ѝ обаче действително стартира не тогава, а чак през април 2016 година, когато със съществено забавяне пък Народното събрание благоволи да попълни своята квота.

По мотива при започване на март тази година президентът Радев сезира Конституционния съд. Преди обаче Конституционен съд да излезе със мнение Народното събрание промени закона и към този момент всеки номиниран член на Съвет за електронни медии ще встъпва в служба от момента на сключване на акта му, а няма да изчаква ″синхронизиране″ на квотите.

Ето за какво съветът приключи мандата на Стоянова. Бавенето от страна на президента пък крие евентуални опасности от блокиране на работата на регулатора, защото сега той действа с четен брой членове – четирима.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР