Валери Симеонов настоявал да е и с портфейлПремиерът Бойко Борисов

...
Валери Симеонов настоявал да е и с портфейлПремиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов събира патриотите в 6 следобед утре

Валери Симеонов упорствал да е и с портфейл


Премиерът Бойко Борисов е свикал за на следващия ден в 18:00 часа съвета на обединението сред ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерски съвет непосредствено от летището след завръщането си от аудиенция в Черна гора. Очакват се сложни и тежки договаряния за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на районното развиване Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Първоначално министър председателят Борисов съобщи изрично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, защото постовете са “от квотата на ГЕРБ ”. “Труд ” обаче научи, че бил податлив и на компромис, в случай че Валери Симеонов продължава да упорства да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вид да стане транспортен министър.

В този случай обаче с поста си ще би трябвало да се раздели другият представител на патриотите икономическия министър Емил Караниколов. Пак за правоприемник на Московски и като сигурен любимец се спряга сегашният заместител там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат Министерство на вътрешните работи от Валентин Радев. Ведомството наложително ще е с министър на ГЕРБ и евентуално поста ще бъде ангажиран от настоящия зам.-министър Красимир Ципов.

Търсят посолства за Цачева и Бъчварова


Правосъдният министър се целел и в Конституционен съд

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически задачи на България. Твърде евентуално е те да се разделят с “Дондуков ” 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните мнения са, че Румяна Бъчварова е любимец за посолството ни в Израел. В момента там ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България е Димитър Михайлов. Министърът на правораздаването Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на Извънредния и пълномощен дипломат на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на Българска социалистическа партия.

Промените в дипломатическите ни задачи зад граница са обект на зациклили договаряния сред екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Според осведомени предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено президента да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна обстановка, външно и президентството би трябвало да получат неофициално единодушие, а по-късно държавното управление да вземе решение за листата с новите имена.

“Труд ” научи, че Цецка Цачева имала упоритост да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Припомняме, че тъкмо при конституционните съдии през октомври се овакантяват поради приключване на мандата две съдийски квоти и една от Народното събрание.

Заради мегапроекти


Министерство на регионалното развитие отваря апетити


Тол системата потегля до месеци

 Мегаминистерството обаче постоянно е било с министър от ГЕРБ. Мегаминистерството обаче постоянно е било с министър от ГЕРБ.
Депозираната оставка на районния министър Николай Нанков провокира най-голямо напрежение при ръководещите. Кметове излязоха с апел тя да бъде оттеглена, тъй като с екипа на Нанков работят доста професионално. Още при образуването на кабинета “Борисов 3 ” от Обединени патриоти желаеха квотата за Министерство на регионалното развитие. Мегаминистерството обаче постоянно е било с министър от ГЕРБ, защото ръководи големи планове, Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ), движи плановете по санирането и ВиК и други Идната година ще бъде стартирана и Тол-системата за пътищата. Наследникът на Николай Нанков би трябвало бързо да влезе в крачка, тъй като до дни се чака депутатите да почнат разискването на новия закон за пътищата.

Имало вид настоящия външен министър Екатерина Захариева да влезе в строителното министерство. Но можело да бъде компрометирана в спор на ползи от опозицията, защото брачният партньор й Ангел Захариев е измежду известните столични архитекти.

Решение


НФСБ няма да гласоподава оставките


НФСБ ще гласоподава срещу оставките на Нанков, Радев и Московски, написа в декларация, призната от Националната изпълнителна комисия на партията. Утре в 12 часа ще стане ясно дали фармацията на Валери Симеонов ще напусне обединението, каквито закани имаше.

НФСБ е срещу едноличния жанр на ръководство на Борисов във връзка с фрагментите, който не е координиран с съдружните сътрудници и който е в несъгласие с т. 6 от Коалиционното съглашение, написа още в декларацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР