Валери Божинов е един от най-разпознаваемите български футболисти в последните

...
Валери Божинов е един от най-разпознаваемите български футболисти в последните
Коментари Харесай

Той е футболен номад и шегаджия, той е Валери Божинов

Валери Божинов е един от най-разпознаваемите български футболисти в последните години. Започнал кариерата си със статут на вундеркинд и голям гений, минал през редица травми и кавги - до шегите с атрактивни прякори и " дребни котета ". Нападателят е фамозен както на терена, по този начин и отвън него . Една от паметните фигури в родната Първа лига през предишния сезон. На 33 години се разделя с Левски, подготвен за следващо предизвикателство. Император Божигол, за какъвто се прогласи в Китай, е в търсене на своя 16-ти нов тим! Може и да не го откри, в случай че се завърне в остарял подобен - Ботев от Враца.

Валери по този начин и не съумява да се нагоди към даден отбор. Нека си напомним 17-те му клубни престоя (по 2 пъти играе за Лече и Левски). Почти при всеки се подвигна доста звук към името му. Така е предопределен. В началото бяха головете, по-късно незадоволителната въздишка, а в доста от случаите поради гръмките шеговити изявления. Интервюта и клипове, които ще останат вечно в аналите.

Ето всички негови случки:

1. Лече

От ранна детска възраст Валери Божинов тренира в школата на малтийския Пиета Хотспърс. Талантът му е видян от скаутите на италианския Лече, който по това време се състезава в Серия " А ". " Жълто-червените " взимат правата му за към 14 хиляди паунда, виждайки в него предстоящ нападател от международна класа. Дебютира на 27 януари 2002 година. Едва на 15 години и 11 месеца, трансформирайки се в най-младия чужденец, играл в елита на Ботуша. Избира да остане в отбора, макар отпадането от Серия " А ". Под управлението на Делио Роси Лече реализира серия от 17 мача без загуба и още през идващия сезон се завръща в елита, където се утвърждава в средата на класирането.

2. Фиорентина

Божинов минава при " виолетовите " януари 2005 година. В разгара на най-силния си сезон 18-годишният суперталант взема решение да направи " крачка напред ", акостирайки във Флоренция. За правата му са броени грандиозните 12 милиона паунда. В ретроспекция е елементарно да определим тази стъпка като неверна - можел е да изчака до лятото. Играта му върви, а по този начин занапред би трябвало да се нагажда към различен жанр в новия си тим. Но не всеки може да откаже такова предложение, а надали Божинов е очаквал спад в представянето си. Реализира единствено 10 гола за година и половина във Фиорентина, а свадите му със съотборници и треньори в допълнение утежняват обстановката.

" Той се държи с футболистите като с плебеи. Винаги е желал всички да са дейни на 100%, даже и да не могат. Той ги притиска и просто не можех да се разбирам с него. Имахме много съществени проблеми ", декларира Божинов - по адрес на тогавашния си състезателен шеф.

3. Ювентус

" Старата госпожа " наема българина за сезона в Серия " Б ". По това време грандът е изхвърлен от елита поради абсурда с уговорени мачове. Валери продължава с неуверените изяви, макар по-ниското равнище на противниците. В края на годината Юве се изкачва назад и се отхвърля от услугите на нападателя. Фиорентина също не го желае.

" Невероятно чувство е да играеш с митове като Буфон, Дел Пиеро, Недвед, Трезеге и останалите. Юве постоянно е бил специфичен клуб ", признава голаджията, който 10 години по-късно играе с... ще си напомним по-късно.

4. Манчестър Сити

" Виолетовите " продават българина в Англия за 5,75 милиона паунда. По това време Манчестър Сити към момента не е спонсориран от арабски шейхове и не е топ тим на Острова. Феновете виждат в лицето на Божинов своя Уейн Рууни - набит, здрав нападател, с нелоши механически умения и мощен шут. Техните фантазии небрежно се изпаряват... За две години при " жителите ", Валери изиграва едвам 11 мача, в които отбелязва единствено 1 гол. В останалото време го мъчат тежки травми или слаба форма. Единственото му попадение е против Тотнъм (1:2), когато заменя Мартин Петров. Реализира четири минути след влизането си на терена.

5. Парма

Божинов не се приспособява към играта на Албиона. През лятото на 2009 е даден чартърен на Парма за една година. Вкарва 8 гола през сезона, от които се отличават тези против Лацио (2:1) и Милан (1:0). Представянето му се харесва на управлението и " дуковете " изплащат българина за към 3 милиона паунда. Треньорски рокади и налагането на скица с 1 нападател обаче се отразяват пагубно на представянето му. Започва да се появява все по-рядко на терена, а тимът разчита основно на Ернан Креспо, Амаури и Себастиан Джовинко. След ужасяващ втори сезон и единствено 3 гола - разумно, идва време за нов тим.

6. Спортинг (Лисабон)

Португалският гранд притегля българина през лятото на 2011 година за 2,3 милиона паунда. Трансферната сума би могла да стигне до 3,5 милиона при положително показване... само че такова - няма. Валери не съумява да си извоюва титулярно място, а една глупава демонстрация завършва небрежно португалската му случка. В добавеното време на мача сред Спортинг и Морейрензе, " лъвовете " получават дузпа. Титулярният реализатор Матиас Фернандес е изблъскан от Божинов, който взема решение да се нагърби с 11-метровия удар. Изпълнението е разочароващо, а публиката желае да го линчува.

7-8. Лече (II) и Верона

След несполучлива пролет на 2012 година в Лече, различен тим от Серия " Б " взима Валери - Верона. Нашето момче изиграва единствено 5 мача, в които отбелязва 1 гол. По това време още няма " дребни котета " и дребни малки врати, които да го разсейват. Но пък 5 мача си е малко...

9. Виченца

Следващата зима Божинов подписва с трети друг клуб от Ботуша в границите на година. Той също е от втория ешелон, а попаденията още веднъж не валят (4).

Става забавно.

10. Левски

Достигаме до първия интервал на Валери в Левски. До момента стрелецът не бе играл за български клуб. Краят на сагата със Спортинг е реалност - на 6 септември 2013 година Божинов разтрогна своя 5-годишен договор. " Сините " го привлякоха като свободен сътрудник, търсейки нова класна " деветка ". Реализира 7 гола, а 2 от тях против Лудогорец. Все отново не остави по-значима диря на " Герена ". Някъде по това време започнаха да се прокрадват първите му паметни изявления. След едно от изгубените Вечни дербита през юбилейния сезон Божинов по джапанки на пистата изрече: " Има някаква магия, нещо не е както би трябвало ", загатвайки за проклинание против клуба.

11. Тернана

Нападателят се завърна като свободен сътрудник в обичаната Италия. Отново в Серия " Б ", а този път в Тернана. Договорът му бе за сезон 2014/2015. Поредна посредствена година за някогашния вундеркинд, приключил със единствено 6 гола на сметката си.

12. Партизан

Обратно на Блканите. Българинът се отпуши при " гробарите " и наниза 18 гола в сръбския хайлайф. Стана първенец! Разбира се, шампионата не може да се съпоставя с това, в което Валери играеше 5 сезона по-рано. През зимата на 2016 Партизан отхвърли предложения за правата на българина от испански елитни тимове. Голяма неточност, тъй като скоро Божинов още веднъж позволи сериозен спад в представянето си. Стигна се до там, че Генерала избухна с репликата: " Ще дам 500 евро на този, който ми асистира за гол ".

Можем да запомним последните му месеци в западната ни съседка най-много с: " Да треперят Тони Найка, Иконата, Асенчо Таксито, Влади Гаджев, всички да треперят. Трепниии! " и други шегаджийски записи от персоналния му автомобил. Разтрогна с " гробарите " на 22 февруари 2017 година. Вече се бе появило " дребното коте "...

13. Мейджоу Хака

Валери подписа с китайски отбор от втория ешелон на локалното състезание. Заплатата на българина бе отлична, класата на лигата - не. Все по-чести ставаха изявите му, напомнящи скечове от занимателното предаване " Комиците ". Съотборниците му Праско и Чики, както самият той ги кръсти, нашумяха в цяла България. Задържа се единствено една пролет и разтрогна с клуба по взаимно единодушие. След няколко поредни комбинации от " гол и асист ". Там си бе съсловия над останалите в тима, не можем да му го отречем.

14. Лозана

" Офертите не идват, до момента в който си пиеш кафето, би трябвало да ги заслужиш. Треньорът на Лозана Челестини ми звънеше всеки ден. "

През юли 2017 година Божинов заяви името на своя съдбовен 13-и тим - един от непретенциозните швейцарски елитни отбори (тогава) - Лозана. Успя да надмине всеки собствен антирекорд и устоя едвам 3 месеца. Така и не се разписа в шампионата, а изявите му бяха остро подложени на критика. У нас почитателите се майтапиха, че престоят му в съдилищата в Лозана, разтрогвайки със Спортинг, бе по-голям от този на терена с едноименния клуб.

" Oтборът не потегли добре, потъна надолу в класирането. Нямаше положителни резултати и използваха мен като изкупителна жертва. Виждаха ме като избавител, само че не мога да направя нищо самичък, без тим към себе си ", изясни тогава Божигол.

15. Риека

Дойде новата 2018 година, а с нея и подписа на свободния сътрудник Божинов с гранда. За половин година записа единствено 2 мача. " Да тереперят ", споделяше по-рано в Сърбия нашенецът, само че в Хърватия трептене нямаше. В един миг свикнахме да слушаме повече за половинките му в живота, в сравнение с за неговите голове.

" Очаквах да играя повече и това е повода да си потегли. "

16. Ботев (Враца)

Божинов се завърна в родината, присъединавайки се изненадващо към новака в Първа лига. Започна стремително с гол в дебюта си за " зелените лъвове " против Витоша (Бистрица). Валери се утвърди като водач на отбора и публиката бързо го хареса. Плуваше в свои води. Във всеки мач демонстрираше позабравени за родните терени осъществявания. Някои сполучливи, други останаха единствено атракция за окото. Марковите му изявления продължиха да набират мощ:

" Бях в град в Китай, който е милион и половина, само че във Враца все едно съм в Ню Йорк ", съобщи Божигол в известно изявление от предходната есен. " Аз не съм израснал в царството, че да не може Валери Божинов да живее тук. "

Завърши престоя си в Ботев със 7 гола в 11 мача. Никак не неприятна статистика за занижените му напоследък стандарти. Отбеляза 2 попадения при гостуването на " Герена ", което врачани взеха с 3:1. Навярно това изигра роля за завръщането му на " Георги Аспарухов ". По-рано пък пророкува изхода на Вечното дерби, като пожела на ЦСКА да загуби с автогол. Именно след негово попадение в личната мрежа и пропиляна дузпа - " армейците " завоюваха визитата си във Враца (2:0).

" Мяу ", отвърна Божигол при едно от последните си изявленията в клуба.

17. Левски (II)

Вторият интервал на Божинов при " сините " се оказа още по-кратък. Нападателят постоянно оставаше запаса на Станислав Костов. Тормозен бе и от контузии. В последния си мач с екипа на Левски, баража за класиране в квалификациите на Лига Европа, вкара скъпия гол - донесъл триумфа против Етър (1:0).

Култовите му експлоадирания: " Калпазанин! Голям си, Жик Так, пакостник ", продължиха да носят занимателна нотка в родната футболна реалност. Валери Божинов е от малцината останали колоритни " облици " у нас. С непоправимото си възприятие за комизъм за миг ни откъсва от ежедневните спекулации за съмнителни мачове, още по-съмнителни съдии и еднотипни заучени изречения.

" Аз съм принцът на Дубай ", гласи текстът към една от последните фотоси на зевзека в Инстаграм.

Често остава неразбираем. " Генерал " в Сърбия и " император " в Китай - можеше да остави значима спортна диря в Западна Европа, само че ориста реши друго. В момента се готви с Ботев (Враца). Очакваме да разберем накъде ще се запъти футболният бродяга и шегобиец с №86 на гърба.
 Валери Божинов се готви с Ботев (Враца)
Божинов се готви с Ботев (Вр)

От Левски му издадоха специфичен документ, който разрешава това
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР