Валентина Терешкова. Снимка: ЕПА/ БГНЕСПървата жена космонавт в света Валентина

...
Валентина Терешкова. Снимка: ЕПА/ БГНЕСПървата жена космонавт в света Валентина
Коментари Харесай

Първата жена космонавт Валентина Терешкова е в новия санкционен списък на ЕС

Валентина Терешкова. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова и именитият режисьор и артист Никита Михалков са в новия девети санкционен лист на Европейски Съюз против Русия, който към този момент е оповестен в формалния вестник на Европейски Съюз.

Като член на съветската Дума Терешкова гласоподава в поддръжка на анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала дейности и политики, подкопаващи териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна. През 2020 година по самодейност на Терешкова Думата одобри закон, съгласно който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в действие на новата съветска конституция, с цел да има правото да бъде определен за трети подред мандат през 2024 година

Като режисьор, артист и обществена фигура Никита Михалков интензивно поддържа войната в обществените си изказвания. Той назовава украинския език „ злополука “ за Русия, защото, съгласно изказванията му, на него се популяризира русофобия. Режисьорът приканва за цялостно преустановяване на преподаването на украински език в учебните заведения в Донбас, а и поддържа погрешните послания на Кремъл за биологични оръжия в Украйна и героизира съветски пандизчии, сражаващи се там.

Санкционирани са също депутати от Думата и Съвета на федерацията, министри и губернатори на разнообразни области. Мерки са наложени против сенатора Владимир Чижов. Само допреди три месеца той бе непрекъснат представител на Русия в Европейски Съюз и заемаше този пост 17 години.

Сред останалите в санкционния лист са министърът на правораздаването Константин Чуйченко, ръководителят на Конституционния съд Валерий Зоркин и 9 магистрати от същия орган, както и дъщерите на проруския чеченски водач Рамзан Кадиров Айшат и Карина. Включени са също партиите „ Единна Русия “, Либерално-демократическата партия, Комунистическата партия, „ Новите хора “ и „ Справедлива Русия-Партиоти-За истината “.

Деветият пакет наказания беше признат през вчерашния ден от Европейски Съюз. С него се планува отнемането на лицензите за разпространяване на още четири съветски медии – НТВ, Русия 1, телевизия РЕН и Първи канал. Предвижда се стратегиите да останат недостъпни в Европейски Съюз в ефир и в интернет, в това число посредством приложения за мобилни устройства.

В известие на Съвета на Европейски Съюз се разяснява, че мярката се постанова като средство за попречване на непрекъснатата интернационална акция на Руската федерация задезинформация и манипулиране на информация, целяща да дестабилизира прилежащи страни и страните от Европейски Съюз. Допълва се, че въпросните медии са под непрекъснатия надзор на Москва и са употребявани за непрекъснати и съгласувани дейности за дезинформация и военна агитация, с които се оправдава съветското нахлуване против Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР