Валентин Василев е български политик от Съюза на демократичните сили

...
Валентин Василев е български политик от Съюза на демократичните сили
Коментари Харесай

Валентин Василев: АЛО, ДЕСНИТЕ ЛИДЕРИ......

Валентин Василев е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС), министър на околната среда през 1991 – 1992 година и министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 година. Той насочи тежки думи към към днешните политици, определящи се като десни, в свое послание от страницата си във Facebook:

„ Ало, десните водачи – Радан, Петкан, Драган.....и тъй наречените, Василев съм. Същият този Валентин Василев, който преди доста години дружно със своите съидейници и другари обикаляше страната, с цел да основава Съюз на демократичните сили, пълнеше площадите, с цел да смъква комунистите от власт, участваше в ръководството на страната, с цел да я откъсне от комунистическия блок и да я причисли към демократичния свят, към Европейския съюз и НАТО.
Извинявайте, че не помня имената на всички вас, само че вие сте толкоз доста и толкоз непознати на обществото, че това е много сложна задача. Дълго време мълчах и гледах по какъв начин синият ни транспортен съд потъва, само че взех решение, че към този момент е време да ви се обадя.
От години насам вие твърдите, че сте достоверната десница на България /или нейни наследници/, че сте съпротива на ръководството на ГЕРБ, че ще обединявате демократично мислещите българи и други сходни... Не сте съпротива, тъй като участвахте в ръководството на ГЕРБ, а и до ден сегашен стотици ваши членове вземат участие в това ръководство на разнообразни равнища. Не сте и наши наследници, тъй като в случай че бяхте, щяхте да наследите и хората, които ни подкрепяха – над 2 милиона преди 20 години. Както проличава от последните изборни резултати и социологически изследвания, вие не сте и обединители на демократичната общественост в България. Защото обединяването не значи няколко от вас да седнат в кръчмата и да сътворят някаква коалиция, която да излъже гласоподавателите и да прескочи 4%-ната преграда. След като се неуспехите, сядате в друга механа в различен лидерски състав и измисляте нова коалиция за идващите избори. То не бяха Сини обединения, Реформаторски блокове, Да Българии...

Всъщност с тези над 30 десни партийки, множеството от които фантоми или състоящи се единствено от своите водачи, вие не обединявате, а обърквате и разединявате десните гласоподаватели. Те не ви имат вяра и все по-малко от тях гласоподават за вас. Поради това „ достоверната “ десница няма да има и собствен представител в идващия Европейския парламент. Защото хората към този момент не знаят кой от вас е достоверен и кой не е...
За това положение на десницата не упреквам единствено вас. Обвинявам на първо място себе си, тъй като разпадът на Съюз на демократичните сили стартира по наше време, а вие единствено го довършихте. Но това са предишното и сегашното. По-важно е какво може да се направи в бъдеще. В ситуацията, в което сме се докарали, има единствено един излаз – обединяване от долу. Това обаче значи, че вие, или най-малко някои от вас, би трябвало да жертват своите партийки. Трябва да наградите и да помогнете на хората от градове и села да основават клубове на обдинената десница, или както желаете наречете новата обединена политическа мощ. Те би трябвало да изберат сами своите водачи по места. И когато локалните структури станат задоволително доста, техните определени водачи би трябвало да изпълнят зала 1 на НДК и да изберат националните си водачи. Някои от вас ще бъдат определени, а други може би не. Но тези, които бъдат определени, от дребни самоназначили се водачи без политическо бъдеще ще се трансфорат в огромни законни водачи, зад които стоят действителни хора. Юридически това значи основаване на нова политическа мощ, само че на процедура това е сливане на хора, които в предишното са били дружно, били са доста и мощни, печелили са избори и са управлявали България. Новата политическа мощ ще даде и опция за приобщаване на хилядите младежи, които споделят нашите полезности, само че до момента са лишени от политическа изява и политическо посланичество. Всъщност това не е нищо ново – това е естественият път за основаването на съвременна демократична политическа мощ. По този път, само че доста от дълго време, са минали едни от най-големите европейски партии, които познаваме през днешния ден. Другият път е лидерска партия от вида на Национална движение „Симеон Втори", ГЕРБ и други по-малки.

Проблемът е, че вдясно подобен водач не се задава, а също така демократичната общественост има нетърпимост към еднолични ръководства. Освен това тези партии изчезват незабавно, щом водачът им излезе от политиката.
Драги ми десни водачи, уверен съм, че доста от вас осъзнават и споделят това, което ви пиша. Въпросът е дали имате силата и смелостта да се захванете с това дело. Пътят е сложен и дълъг, само че в случай че не тръгнем по него, мъката в дясно ще продължи, а изборните загуби ще стават още по-тежки... Докато не се появят други, напълно нови обединители.

Ваш Валентин Василев

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР