Валентин Николов най-вероятно ще бъде новият председател на енергийната комисия

...
Валентин Николов най-вероятно ще бъде новият председател на енергийната комисия
Коментари Харесай

Валентин Николов от ГЕРБ поиска ДАНС да провери "Еврохолд" заради сделката с CEZ

Валентин Николов най-вероятно ще бъде новият ръководител на енергийната комисия в Народното събрание на мястото на Делян Добрев.

© Юлия Лазарова Публичната компанията " Еврохолд България ", която получи ексклузивност на офертата си за придобиването на активите на CEZ в България, би трябвало да бъде тествана от службите. Това съобщи зам.-председателя на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов, който се чака да заеме мястото на Делян Добрев отпред на комисията. " Призовавам ДАНС и другите способени органи да създадат цялостна инспекция на произхода на средствата, които " Еврохолд " ще употребява за придобиването на бизнеса на CEZ, в случай че се стигне до контракт с чехите ", сподели той и изясни, че ще приготви и публично писмо към службите.

По думите на Николов за разлика от " Инерком " на Гинка Върбакова, " Еврохолд България " е обществена компания и би трябвало към нея да няма неясноти. Но въпреки всичко е допустимо при финансирането на договорката да се появят да вземем за пример офшорни компании. " Това не е безусловно нелегално, само че повдига редица въпроси. Бих посъветвал CEZ да се въздържа от продажба при подозрително финансиране ", съобщи още Николов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От своя страна преди няколко дни " Еврохолд " ", чийто максимален бизнес е районният осигурителен холдинг " Евроинс ", твърди, че ще финансира договорката със лични средства и с поддръжката на водещи западноевропейски банки. Цена и други елементи все още не са известни, само че евентуално офертата ще бъде близка до тази на " Инерком " - или към 320 млн. евро.

ДАНС и другите способени органи ревизираха и компанията на Гинка Върбакова след подписването на контракта с CEZ, само че от това не последва нищо. Специално основаната поради тази договорка парламентарна комисия, ръководена от Жельо Бойчев (БСП), също не съумя да откри значителен проблем към " Инерком ". На процедура продажбата бе спряна не от службите, а от Комисията за защита на конкуренцията и то със извънредно съмнителни претекстове. Ако се стигне до контракт с " Еврохолд " обаче думата ще има и Комисията за енергийно и водно контролиране, която получи нови пълномощия след мощния обществен отзив при предходния избор на покупател на най-голямото електроразпределително сдружение в страната. За задачата обаче няма нито написани критерии, нито насъбрана процедура, тъй че не ясно по какъв начин регулаторът ще преценя дали " Еврохолд " е подобаващ покупател или не.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР