Валентин Дишев е носител на голямата награда Орфеев венец на

...
Валентин Дишев е носител на голямата награда Орфеев венец на
Коментари Харесай

Валентин Дишев с голямата награда „Орфеев венец” и Дамян Дамянов със „Златна четка”

Валентин Дишев е притежател на огромната премия „ Орфеев венец ” на 21-ия фестивал „ Пловдив чете “. „ Златна четка ” бе присъдена на Дамян Дамянов.

Най-големият книжовен фестивал в Българиябеше открит публично в неделя вечер на античната сцена на Античния спектакъл.

Наградата на Валентин Дишеввръчи министърът на културата Кръстьо Кръстев, а на Дамян Дамянов - зам.-кметът по просвета Пламен Панов.

Много богати на литературни събития ще бъдат днитедо 25 юни. Те включват срещи с писатели, преводачи, художници, четения и креативен събития, министър председатели на нови книги, полемики, изложения, концерти, арт работилници и рецитали. Тази година гостуват знакови за българската литература имена като Георги Господинов, Иван Ланджев, Елена Алексиева, Георги Борисов, Мария Касимова-Моасе, Цвета Делчева, Радослав Бимбалов, Пламен Асенов, Елин Рахнев, Галина Вълчева, доцент доктор Александър Гьошев, Едвин Сугарев, проф. доктор Светлана Стойчева-Андерсон, Спаска Попова и мн. други По традиция ще се включат и голям брой задгранични създатели и преводачи. Специален посетител ще бъде Н. Пр. Кристина Кувая, дипломат на Финландия.

За детската публика ще има специфични представяния на детски книги - на Иванка Могилска, Петя Кокудева с работилницата на мечока Дърабъра, Рисуваме дружно – шарено ателие с Мария Петрова, Нели Маргаритова с „ Приказки за чуруликане “ и още десетки представяния на книги и ателиета по четене и изобразяване за малчуганите. Ще се състои обичайното от няколко години връчване на премиите „ Читател на годината от 5 до 105 “ на Народна библиотека „ Иван Вазов “.

Тази година шатрите на близо 50 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, са ситуирани на площад Централен в дните от 19 до 25 юни.

В рамките на литературния фестивал се организира самодейността „ Младият Пловдив чете “ с присъединяване на деца и младежи. Фестивалът се провежда за двадесет и първи път, финансира се от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР