Ваксините срещу Covid-19 поскъпват. От средно 18 долара, които струваха

...
Ваксините срещу Covid-19 поскъпват. От средно 18 долара, които струваха
Коментари Харесай

Фармацевтичните компании вдигат цената на ваксините срещу Covid-19

Ваксините против Covid-19 нарастват. От приблизително 18 $, които костваха утвърдените серуми за справяне с пандемията през 2021 година, тази година те ще станат 25 $, което е растеж от 38%. Увеличението ще докара до опазване на световния оборот на тези ваксини на равнищата от предходната година до края на 2022 г. въпреки обстоятелството, че търсенето е спаднало съвсем на половина (от 5,7 млрд. дози до към 3 милиарда дози). Това се показва в отчет на консултантската компания Airfinity, като в него се дават и прогнози какво ще се случи през 2023 година, предава. 

Според данните в отчета, през 2023 година продажбите на тези ваксини ще бъдат със 73% по-ниски спрямо 2021 година, само че фактурирането няма да спадне на същото равнище.

" Въпреки спада от 72% в размера на продажбите сред 2021 година и 2023 година, се планува приходите да спаднат единствено с 22% заради по-високите цени. Нашият разбор демонстрира, че междинната цена на доза ще се удвои от 18 долара през 2021 година на 37 $ през 2023 година ", показват от консултантската компания.

Сегашните огромни спечелили във имунизирането в международен мащаб са и ще продължат да бъдат Pfizer и Moderna, написа още изданието. Прогнозите на Airfinity за 2023 година са, че двете фармацевтични компании ще покрият 94% от целия пазар и ще фактурират 44 000 милиона $. Въпреки световните числа обаче, прогнозите за Pfizer са по-розови, в сравнение с за Moderna. Pfizer ще загуби към 5 милиарда долара между края на тази и идната година, до момента в който оборотът на Moderna ще спадне съвсем на половина - от 21 милиарда долара на 12 милиарда $. Този спад към този момент беше отразен в представянето на резултатите както на американската биотехнологична компания, по този начин и на испанския й сътрудник Rovi. И двете вече предизвестиха, че приходите им ще паднат през идната година, което провокира спад на фондовия пазар.

Всички производители покачват цените, само че иРНК имунизациите са поскъпнали най-вече. Очаква се доза от Pfizer/BioNTech да коства сред 22 и 42 долара в взаимозависимост от това коя страна я купува, споделя Airfinity.

Консултантската компания предлага и прогнози за продажбите на останалите фармацевтични компании със серуми на пазара. " Смята се, че Moderna продава флакони сред 32 и 50 евро, а Съединените щати биха могли да платят даже повече. Тази компания показва, че евентуалните цени на американския пазар могат да варират от 64 до 100 $ за доза. Междувременно се пресмята, че инжекциите на другите производители на ваксини AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax струват сред 5 и 16 $.

Междувременно други ваксини, които към този момент са утвърдени или следва да бъдат утвърдени в Европа, ще излязат на по-ниска цена. Sanofi, съгласно пазарни източници, в този момент коства към 10 евро, до момента в който испанската Hipra сподели пред тази медия, че серумът й ще коства сред 8 и 10 евро.

Ваксината на Novavax беше утвърдена от Европейската организация по лекарствата през декември предходната година. Очаква се да генерира 2,3 милиарда $ тази година с пазарен дял от съвсем 4%. Този пазарен дял обаче се чака да падне до 1,7% през 2023 година Sanofi/GSK и Hipra се чака да имат сходни равнища на триумф. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР