Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19,

...
Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19,
Коментари Харесай

МЗ: Ваксините срещу COVID-19 нямат общо с 5G, не променят ДНК, нямат чип

Ваксините, с които България организира имунизационната си акция против COVID-19, са минали сполучливо и трите етапи на клиничните изпитвания. Те са създадени в сходство със същите законови условия за фармацевтично качество, сигурност и резултатност като другите медикаменти. Както всички медикаменти, резултатите на имунизациите се тестват първо в лаборатория, в това число и върху животни, по-късно изследвания се организират измежду огромен брой доброволци от разнообразни страни, на друга възраст, с или без съпътстващи болести, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Преди утвърждение всички ваксини в Европейски Съюз се правят оценка по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Това, което е друго за имунизациите против COVID-19, е, че скоростта на развиване и евентуалното утвърждение са доста по-бързи заради незабавната обстановка, обвързвана с публичното здраве. За задачата Европейската организация по медикаментите (ЕМА) сътвори специфична експертна работна група и процедури за бърз обзор, с цел да оцени висококачествените оферти на фирмите във допустимо най-кратки периоди, като в същото време подсигурява солидни научни доказателства за изгодата от имунизациите.

Ваксините против COVID-19 са създадени въз основата на разнообразни технологии:

•иРНК – тези ваксини образоват нашите кафези по какъв начин да създават протеин (или част от протеин), който провокира имунен отговор. Този имунен отговор ни защищава от заразяване, в случай че същинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която все още се прави оценка от EMA.

•аденовирусни – откакто бъде приложена, имунизацията доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го употребяват, с цел да произведат безвреден откъс от ковид, или така наречен “spike ” протеин. Имунната система разпознава този протеин като непознат и по този начин се задейства естествената отбрана на организма. Такива са имунизациите на AstraZeneca и на Janssen, както и съветската Sputnik V, която все още се преглежда от EMA.

•антигенни – употребява се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се задейства и създава характерни антитела, които да обезвреждат патогена при повторна среща с него. Такава е имунизацията на Novavax, която понастоящем се прави оценка от EMA.

Ваксините са сигурни и ефикасни против тежко протичане на болестта и вероятни съществени последствия върху здравето. Ваксинирането дава самостоятелна отбрана, само че с постигането на високо ваксинално покритие измежду популацията разпространяването на COVID-19 ще бъде лимитирано. Целта на Министерството на здравеопазването е в страната да бъде реализиран групов имунитет, което значи най-малко 70% от популацията да бъде ваксинирано. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични болести, защото рискът от тежко протичане на болестта и летален край при тях е най-голям. За да отбрани жителите, министерството е осигурило задоволителни количества от всички утвърдени в Европейски Съюз ваксини, като приложението им е гратис и непринудено, без значение от здравноосигурителния статус на жителите.

Трябва да бъдем деликатни, тъй като в публичното пространство все по-често се популяризира погрешна информация за имунизациите. По този метод се подрива доверието в имунизационния развой и в изгодата, която имунизациите носят. Науката е безапелационна, че имунизациите против COVID-19 са безвредни и безвредни – те нямат общо с мрежата за транспорт на данни 5G; не водят до безплодие; не трансформират човешкото ДНК; не заразяват с коронавирус; посредством имунизация не се слага чип в тялото на индивида. За да създадат жителите своя осведомен избор, е значимо да употребяват достоверни източници и да бъдат сериозни към всичко, което четат в обществените мрежи и в интернет пространството. Достоверни източници на информация са: Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската организация по медикаментите, Европейският център за надзор и предварителна защита на болесттите, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите, Националният център по заразни и паразитни заболявания и така нататък

Сред най-често задаваните от жителите въпроси по отношение на имунизациите е този за нежеланите лекарствени реакции след имунизация. Хората не би трябвало да се тормозят, тъй като тези реакции са естествени и минават бързо. Такива са изнемощялост, болежка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват незабавно след имунизацията и минават за часове. Симптомите са предстоящи и демонстрират, че имунната система дава отговор на имунизацията и основава антитела против вируса. Такива реакции обаче не са наложителни – огромна част от имунизираните не демонстрират никаква симптоматика след имунизация.

В случай на демонстрация на непредвидена странична реакция, жителите следва да уведомят здравното лице, сложило имунизацията, или имунизационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да бъде подаден посредством online формуляр, който може да бъде открит на формалната интернет страница на Изпълнителната организация по медикаментите, както и на телефон 02 8903417.

Подробна информация за всяка от имунизациите – резултатност, условия за предпазване, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и други, жителите могат да намерят в късите характерности на имунизациите, които се ползват у нас:

Moderna: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/30/covid-19-vaccine-moderna-epar-product-information_bg.pdf?fbclid=IwAR0l2TJ_dxMc4PLhWmF_tpkgnR8np1C86BIBFaOAWbi2PDXx_6YccCskewc

Comirnaty: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/21/comirnaty-epar-product-information_bg_21052021.pdf?fbclid=IwAR3GzvopYjadD2fD_U6ye1SMsZs8AdwM5t63iHi5yiHeS-QhOsReQslZ4ic

Vaxzervia: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/04/16/anx_151651_bg.pdf?fbclid=IwAR2RC493ChkJbTFdJ_ksg2P3hZUD_XZgq-FpyxRNuQ959nyj9IsT9Tgvk60

Janssen: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/23/listovka-kratka-harakteristika-jansen-covid-19.pdf?fbclid=IwAR3riPQmkx1Uh2xAm1w6EHdfSthRBiibuD1L4NUQOi2xtLsQSxcQr6_MZJ

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР