Ваксинацията на деца между 5 и 11 години стартира ударно

...
Ваксинацията на деца между 5 и 11 години стартира ударно
Коментари Харесай

6-годишната Вера се ваксинира с плюшено мече за кураж СНИМКИ

Ваксинацията на деца сред 5 и 11 години започва стремително в Пловдив. Точно в 12 часа пред кабинета за имунизации в УМБАЛ „ Св. Георги “ започнаха да се редят първите родители, искащи да защитят наследниците си от COVID-19. Най-малкият мераклия да се имунизира беше на 5 години, което е и минималната граница за слагане на доза.



6-годишната Вера Пеева пристигна с плюшено меченче в ръка за кураж, а пред лекарката прояви отговорност и по детски наивно възкликна: „ с цел да сме здрави и да не боледуваме от коронавирус, би трябвало всички да се имунизираме “. На опашката да се ваксинират бяха и децата на доктор Христиана Бацелова, която извършваше операцията. Наложи се 8-годишните близначки Моника и Стефани да изчакат всички записани, преди да пристигна техният ред. „ Не съм се колебала нито за момент дали да ги ваксинирам, по тази причина и ги записах, само че не бих си разрешила да прередя чакащите “, разяснява доктор Бацелова.



През кабината за имунизации в УМБАЛ „ Св. Георги “ минаха общо 26 деца, а има непокътнати часове и за 29 декември и след Нова година, съобщи доктор Христиана Бацелова, експерт по епидемология на инфекциозните заболявания в лечебното заведение. Всяко дете, имунизирано в УМБАЛ „ Свети Георги “, получи премия от лекарския екип.



Времевият интервал, в който се прави имунизацията, е от 12:30 до 14:30, само че има опция за удължение на работното време при нужда. " Нужно е родителите авансово да се обадят, с цел да запазят час за децата си, за де не се постанова изхвърлявето на флакони ", сподели още доктор Бацелова. Тя посочи още, че не е належащо децата преди имунизация авансово да бъдат прегледани при педиатър. Причината е, че лекарят, който прави операцията, снема анамнеза, прави обзор, мери температура и едвам тогава слага дозата. Важно е е в деня на имунизацията детето да не страда от остро респираторно заболяване. Освен това родителите би трябвало да носят здравна документи при съществуване на съпътстващи болести и сложени ваксини.



Ваксинирането се прави по график в УМБАЛ „ Пълмед “ и в УМБАЛ „ Св. Георги “. В УМБАЛ „ Св. Георги” това може да става от понеделник до четвъртък, а телефоните за записване са 032 60 27 87 и 0884 91 72 16. В УМБАЛ „ Пърмед” малчуганите ще бъдат имунизирани в петък, събота и неделя, а записването става на тел. 032 607 300 или на уеб страницата www.superdoc.bg. Да бъдат имунизирани децата им в лечебното заведение към този момент са изявили предпочитание петима родители. Всички те са запазили час за неделя.



За цяла Южна България дойдоха 12 000 дози от препарата на Pfizer.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР