Ваксината срещу човешкия папиломен вирус, или HPV, намалява случаите на

...
Ваксината срещу човешкия папиломен вирус, или HPV, намалява случаите на
Коментари Харесай

Ваксината срещу човешкия папиломен вирус драстично намалява случаите на рак на маточната шийка

Ваксината против човешкия папиломен вирус, или HPV, понижава случаите на рак на маточната шийка с близо 90% , демонстрират първите действителни данни, осведоми Би Би Си.

Британската благотворителна организация за проучване на рака дефинира констатациите като " исторически " и акцентира, че това демонстрира, че имунизацията избавя животи.

Почти всички типове рак на маточната шийка са породени от вируси и вярата е, че имунизацията може съвсем да отстрани заболяването.

Изследователите акцентираха, че триумфът значи, че тези, които са били имунизирани, може да се нуждаят и от доста по-малко проби за цитонамазка.

Ракът на маточната шийка е четвъртият най-често срещан рак при дамите по света, убиващ повече от 300 000 дами всяка година.

Почти девет от 10 смъртни случая са в страни с ниски и междинни приходи, където има дребен достъп до скрининг за рак на маточната шийка. Надеждата е, че имунизацията ще има даже по-голямо влияние в тези страни, в сравнение с по-богатите страни като Англия.

Повече от 100 страни започнаха да употребяват имунизацията като част от проектите на Световната здравна организация (СЗО) да се приближат до елиминирането на рака на маточната шийка.

В Обединеното кралство на девойките се предлага имунизацията на възраст сред 11 и 13 години, според от това къде живеят. Ваксината се предлага и на момчета от 2019 година

Проучването, оповестено в Lancet, преглежда какво се е случило след въвеждането на имунизацията за девойки в Англия през 2008 година

Тези възпитаници към този момент са възрастни на 20-те години. Проучването демонстрира понижаване както на предракови формирания, по този начин и на 87% понижение на рака на маточната шийка.

" Въздействието е голямо ", сподели проф. Питър Сасиени, един от откривателите в Кралския лицей в Лондон.

Намаленията бяха по-малко трагични, когато по-възрастните младежи бяха ваксинирани като част от акция за наваксване. Това е по този начин, тъй като по-малко по-възрастни младежи са решили да получат убождането и в идеалния случай той би трябвало да бъде прибавен, преди да станат полово дейни.

Като цяло изследването прави оценка, че HPV програмата е предотвратила към 450 ракови болести и 17 200 предракови болести.

Проф. Сасиени сподели, че това е " единствено върхът на айсберга ", защото имунизираните са към момента млади, с цел да се разболеят от рак, тъй че броят им ще пораства с времето.

Това не е последната дума за имунизацията против HPV. Все още има въпроси за това какъв брой дълго трае отбраната и дали би трябвало да има бустер в средата на живота.

Съществуват и повече от 100 типа човешки папиломен вирус.

Обединеното кралство стартира да употребява ваксина, която пази против два от тях и е на път да вкара ваксина, която защищава от девет вируса, в това число главните причинители на генитални брадавици.

Версиите, причиняващи рак, водят до рискови промени в ДНК на инфектираните кафези, които ги трансформират в рак.

Това може да се случи във всяка инфектирана тъкан. Вирусите могат да се популяризират посредством вагинален, орален и анален секс, тъй че са свързани и с ануса, пениса и някои типове рак на главата и шията.

Въпреки това, 99% от рака на маточната шийка се предизвиква от човешки папиломен вирус.

Д-р Ванеса Салиба, съветник епидемиолог в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, сподели, че констатациите са " забележителни " и демонстрират, че имунизацията " избавя животи посредством фрапантно понижаване на % на рак на маточната шийка измежду дамите ".

Мишел Мичъл, основен изпълнителен шеф на Cancer Research UK, сподели: " Исторически миг е да забележим първото изследване, което демонстрира, че имунизацията против HPV има и ще продължи да пази хиляди дами от развиване на рак на маточната шийка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР