Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната

...
Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с много важна новина, свързана с ваксината срещу COVID-19

Ваксина против COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или при започване на идната година. Когато дойде у нас, тя ще е безвъзмездна. Това съобщи за Нова тв проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания.

Първи ще я получат хората на първа линия в битката с инфекцията, сподели още той.

"Рисковите групи са три - възрастни над 65 година, хора с хронични болести и най-ранимата група - хора с ракови и хематологични болести и такива на химиотерапия. Ваксината обаче за жал надали ще е подобаваща за третата най-рискова група ", добави проф. Кантарджиев.
"Разчитаме доста на имунизацията против COVID-19. Това е един от методите за преодоляване на респираторните вирусни инфекции, както и на дейно антивирусно лечение”, съобщи той.

Той разяснява и съветската ваксина. „ Всички до момента имунизирани са получили съответен имунен отговор. Има светлина в тунела”, счита проф. Кантарджиев.
"Преди четири седмици в действителност доста младежи се заразиха по балове, нощни заведения и обществени прояви без съблюдаване на отдалеченост и правила. Ето за какво от две седмици имаме много възрастни хора, инфектирани от младите, поради което смъртността се покачва ", сподели още той.

По думите му обаче популярност богу към този момент трета седмица има понижен брой на заразяване. Все още обаче се държи относително висок брой на умрелите.

"Въпреки неспазването от някои хора на ограничения, за понижаване на случаите би трябвало да сме признателни на горещото и изсъхнало време. Когато захладнее обаче, няма да се затваряме вкъщи, само че ще се научим да носим маски. Вероятността да заразиш човек, когато приказваш от метър разстояние и си с маска, е единствено 5% ", посочи проф. Кантарджиев.

"Преди 2-3 месеца излезе задълбочено английско изследване. Оказа се, че пушачите са с най-нисък риск на заразяване. Пушенето с години води до понижаване на рецептори в клетките, а точно те хващат вируса. Който си пуши, да продължава да го прави. Винаги би трябвало да е умерено обаче ", съобщи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР