Ваканционните имоти по морето регистрират невероятен ръст в цените си.В

...
Ваканционните имоти по морето регистрират невероятен ръст в цените си.В
Коментари Харесай

Имотите по морето с невероятен ръст в цените

Ваканционните парцели по морето записват необикновен растеж в цените си.

В Несебър, да вземем за пример, има повече покупко-продажби, в сравнение с в огромните регионални градове. Ръстът в последните две тримесечия е над 100%. Купувачите са българи. Част от тях са хора, които могат да работят отдалечено и влагат, работят, а също така отдават парцела и чартърен. За първи път видяхме компании, които закупиха жилища на морето, с цел да ги употребяват за обществени стратегии за чиновниците си. На пазара на недвижими парцели в България като цяло не се чака фрапантна смяна до края на годината. Считам, че ще има спадове на растежите. Това сподели Добромир Ганев, ръководител на Национално съдружие " Недвижими парцели ", в предаването " Клуб Investor ” с водещ Ивайло Лаков.

Пазарът на недвижими парцели в България към момента е в инерция и не виждаме толкоз внезапно намаление на интереса. Едва ли ще забележим такова въобще. За първото тримесечие на годината данните демонстрират растеж от 10% на цените, само че при изстудяване на размера от покупко-продажби, свързани главно с опасенията от увеличение на лихвите по заеми, ще забележим и спад.

" От 2014  година насам бележим непрекъснат растеж на пазара, а 2021 година беше рекордна във връзка с размера покупко-продажби. За първи път станахме очевидци на по-масова покупка от българите на втори дом. Хората не се разделяха с градската си благосъстоятелност, само че закупуваха къща или имот наоколо до огромния град. Тази наклонност продължава към момента ”, уточни Ганев и добави, че сигурността е фактор номер едно, когато си купуваш дом.

Лихвите по ипотеките започнаха да се подвигат гладко и това е главният фактор, който възпира хората да вземат заем.

В множеството градове в страната ни към момента броят на разрешенията за градеж се усилва, само че вложителите изчакват, с цел да се ориентират на каква цена да извадят продукта си за реализация. Това повлия на цените на остарялото строителство и тук се записва по-висок растеж в цените, в сравнение с новото строителство. В последните три-четири месеца остарялото строителство се радваше на извънреден интерес.

Сделки „ на зелено ” към този момент се подписват доста рядко, откакто наблюдавахме едностранно увеличение на цената по подписани контракти или връщане на подадени средства без наказателна клауза. Тези  контракти са много комплицирана материя, акцентира събеседникът.

Наемният пазар беше най-засегнатият пазар в имотния бранш в международен мащаб - в това число и в България, от здравната рецесия в последните две години заради по-малкото пътувания на туристи. Имотите в платформата Airbnb не беше допустимо да бъдат запълвани. Академичната общественост също си остана у дома, а когато приказваме за офис площи – фирмите също свиха своите използваеми площи, изясни Ганев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР