Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът „16+1“

...
Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът „16+1“
Коментари Харесай

Борисов пред Ли Къцян: Можем да направим един добър проект АЕЦ Белене с китайската страна

Важното обръщение на премиера Ли Къцян е, че форматът „ 16+1 “ не разделя Европа. Той не е ориентиран против останалите страни. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, те могат да оказват помощ. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с китайския си сътрудник Ли Къцян, който е в България за срещата с други водачи във формата " 16+1 ".

Форматът не цели делене и сцепване на съюза, а колкото е допустимо по-бързо страните от Балканите да наваксат изоставането си от страните от Европейски Съюз, добави Борисов.

По отношение на АЕЦ „ Белене “ можем да създадем един добър план с китайската страна, акцентира българският министър председател.

„ Това е първото ми посещаване в Европа през втория ми мандат като министър председател. България е първата ми спирка. Дойдох тук, с цел да работя с България и други европейски страни за усилване на многостранното съдействие и свободната търговия. С това ще допринесем за районната непоклатимост, международния мир и развиване “, съобщи от своя страна китайският посетител.

„ Проведохме открити и задълбочени диалози с премиера Борисов. Говорихме за самодейността 16+1. Това е самодейност за съдействие. Тази платформа е доста значима за насърчаването на бизнеса и културното съдействие. Китай и страните от ЦИЕ могат да предложат доста един на различен, ние можем да е допълваме в стопанската система и в други сфери “, сподели Ли Къцян.

Пекин ще съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз

Приветстваме обединена Европа и мощно евро, сподели още китайският министър председател.

Най-важно е да следваме пазарните правила, разпоредбите и законите на Европейски Съюз. Нашите планове би трябвало да бъдат отворени и транспарантни, уточни Ли Къцян.

Китай поддържа европейската интеграция и един единен Евросъюз. Ние разбираме, че Европейски Съюз е значима мощ за световния разцвет, акцентира Ли Къцян, добавяйки, че самодейността " 16+1 " не е ориентирана против Европейски Съюз.

" Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция ", безапелационен е китайският министър председател.

Китай с интерес към българския туризъм и енергетика

Той даде обещание да ускори съдействието с България. Ли Къцян е доста впечатлен от българската история и даде обещание да насърчи развиването на туризма.

„ Готови сме да участваме в съдействието в региона на нуклеарната сила с България “, акцентира Ли Къцян, напомняйки, че Пекин към този момент сътрудничи с някои европейски страни в региона на мирната нуклеарна сила. „ Трябва да използваме съществуващото съоръжение за мирни цели. Ние ще засилим този развой “, добави той.

„ Има доста благоприятни условия за развиването на двустранната търговия с България и това ще ускори процеса на евроинтеграция ", сподели още Ли Къцян.

Поднебесната империя няма да стартира комерсиална война

Китай в никакъв случай няма да стартира комерсиална война, безапелационен е Ли Къцян и акцентира, че Пекин ще пази ползите си, в случай че някой желае да усилва цените. „ Ще поддържаме престижа на СТО. Никой няма интерес от комерсиална война, тя пречи на многостранния развой. Търговската война е неприятна за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си “, сподели китайският министър председател и даде обещание да пази ползите на всички компании, в това число задгранични, които ще работят на пазара на Поднебесната.

„ Искаме да дадем повече благоприятни условия на България. Ще работя, с цел да показва България в Китай “, съобщи Ли Къцян.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР