Важно e да се увеличи финансирането в приоритетните области, но

...
Важно e да се увеличи финансирането в приоритетните области, но
Коментари Харесай

Нинова: Няма нужда от вдигане на данъци, когато можеш, ограничавайки корупцията, да финансираш другите системи


" Важно e да се усили финансирането в предпочитаните области, само че още е по-важно е по какъв начин се прави и с каква цел. Този бюджет краде от бъдещето и обрича най-малко няколко генерации. Наистина влизаме в дългова спирал. 10 милиарда недостиг до края на тази и за идната година, и близо 40 милиарда дълг, насъбран от държавното управление на Борисов, който би трябвало да се връща по някакъв метод. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БТВ. По мнението й определението на ръководещите, които назовават бюджета " антикризисен " въобще не дава отговор на истината.

" Бюджетът е прокризисен, той ще задълбочи рецесията във всички направления ", безапелационна е Нинова.

По мотив обществените заплащания, тя разяснява: " По метода, по който ги вършат, изрично са предизборни. Борисов си купува - всяко левче - глас. 50 лв. за всеки пенсионер - доста хубаво, само че до март. Кризата до март няма да свърши. През март са изборите. Няма мисъл за нарастване на приходите и грижа за хората в тази рецесия - има грижа по какъв начин той да си обезпечи успокоение до март.

" По отношение на детските надбавки. Докога? Само за една година. Защо единствено за една година? Така ли ще преборим демографската злополука. Една година, тъй като следващата година са изборите - и парламентарни и президентски ", установи ръководителят на левицата.

" Това е избирателен бюджет, с грижа само по какъв начин да оцелее министър председателят и държавното управление. Купуване на гласове, без никаква грижа за хората и за стопанската система. В бюджета има единствено 300 милиона за стопанска система. Ако нещо ще ни изведе от рецесията, това е производството и стопанската система ", уточни Нинова. По думите й мярката " 60/40 " не е ефикасна - компаниите споделят, че аплайват за нея и с цел да получат помощ, им вършат проверка 10 години обратно. " Страшен напън, администрация, бухалка върху бизнеса е тази мярка ", счита още тя.

По тематиката за опазването на здравето, Нинова посочи: 10 години ръководство на Борисов - непрекъснато нарастване на средствата за опазване на здравето. Дайте да забележим дали е реализирана задачата - да има налично опазване на здравето, да няма безумни доплащания, да има лекари, екипи, медицински личен състав. Колко лечебни заведения в този интервал - общински, дребни - бяха затворени? Намали се достъпът до опазването на здравето. Виждате какъв е гладът за фрагменти - нещо направи ли се? Има решение на този въпрос. От години го предлагаме и те го отхвърлят. "

По думите й нарастването на средствата би трябвало да върви с няколко стъпки:

- Болниците да не са търговски сдружения - тъй като заплатите няма да зависят от облагите на лечебните заведения, както е в момента;

- Заплащането на медиците да не зависи от облагата, а да има държавна разпоредба, която да дефинира базова заплата. Над нея - лечебни заведения с облага да дават добавки. " Лекарите и медицинският личен състав да са сигурни, че страната им подсигурява базова заплата ", разясни Нинова.

- Да се понижи Данък добавена стойност на медикаменти: " Всички употребяваме медикаменти. Лекарствата е единствената стока, при която е обезпечено, че в случай че намалее Данък добавена стойност, пада цената ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова посочи, че европейските институции са показали, че в рецесия падат рестриктивните мерки за държавна помощ.

" Тази рецесия потвърди наша остаряла позиция - страната би трябвало да има основна роля в секторите обучение, опазване на здравето, инфраструктура. Цял свят се връща към това. Този неолиберален модел, с цялостната независимост на пазара, потвърди, че не работи.

По мотив тематиката обучение, Корнелия Нинова уточни, че е било вярно да се усилят заплатите на учителите. " Качеството на обучение трансформира ли се? Увеличават се функционално необразованите деца ", сподели тя.

" Страшното, което чуваме от авторитетни интернационалните институции е, че в случай че продължаваме по този начин, както е почнал Борисов, всяка година ще ни трябват сред 3,5 и 7 милиарда лв. нов заем, с цел да поддържаме системите. Ние споделяме друго - крадете 10 милиарда лв. годишно през корупционни схеми. Няма потребност от повдигане на налози, когато можеш, ограничавайки корупцията, от тези 10 милиарда да финансираш другите системи ", изясни Нинова. Тя подчертава, че левицата упорства за фамилно подоходно облагане.

" През този бюджет никой от тези въпроси не се взема решение ", безапелационна е Нинова.

По мотив ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията към ковид, тя разяснява: " Такъв безпорядък и безнаказаност кипят сега, че вместо да оказват помощ на рецесията, те я задълбочават. Онзи ден излиза здравният министър и споделя: " ще носите маски навън ". След половин час излиза министър председателят - виждайки, че стартира политическо напрежение, и споделя: " Ще ги носите навън, само че единствено в случай че има доста хора ". Днес сутринта основният здравен контрольор сподели, че ще се промени заповедта за карантината и за някои хора тя няма да се отнася. Първият въпрос е откъде-накъде? Всички сме равни. След два часа излиза здравният министър и споделя, че няма да се трансформира заповедта за карантината. Нямат никаква концепция по какъв начин да овладеят рецесията, избягаха от отговорност, трансферират отговорността на кметовете - по кое време да затварят заведенията; на шефовете - по кое време да затварят учебните заведения. Сменят си заповедите по три пъти. Нямат проекта, за който настояваме. Настояваме да вкарат в деяние Националния проект за деяние при грипна пандемия, който подсигурява ред, предвидимост и отговорност. "

По мотив вероятно напрежение сред нея и президента, Нинова разяснява: Отношенията с президента постоянно са били кардинални. Първо - още от първия ден откогато е президент, Българска социалистическа партия не се меси в работата му. Тя е негова отговорност. Там, където имаме съвпадения - постоянно изрично сме го заявявали. Там, където сме имали несъгласия - аз съм ги изразявала. Когато напуснахме Народното събрание, президентът прикани да се върнем в Народното събрание. Тогава споделих, че тези неща си ги решаваме в партията и приканих да не се меси в партийните ни въпроси. Не разбирам претекста за отстраняването на Калоян Методиев, в случай че той е наличието му на празненство на водача на Българска социалистическа партия. Твърде рано е да се каже дали Радев ще бъде подсилен за втори мандат- има една година, партията ще каже. Имаме процедури и правилник, периоди, номинации. Българска социалистическа партия е дисциплинирана партия ".

" Днес в Народното събрание се гласоподава закон за избор на нашите прокурори в Европейската прокуратура. Поставяме този въпрос към този момент две години. Обръщам се към хората, които стачкуват, тъй като през днешния ден не ги виждам, в този основен миг. Реши се прокурорите, които България ще изпрати в Европейската прокуратура, да се избират без критерии и условия за стаж, ще бъдат избирани само от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Отворете очите си, хора, в случай че ще се борим с корупцията. Нали това е идеята на протестата - битката с корупцията. Единствени през днешния ден в Народното събрание гласувахме срещу това ", съобщи Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР