Важни промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН)

...
Важни промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН)
Коментари Харесай

Важно: От 23 декември влизат в сила законови промени, които ще засегнат стотици хиляди българи

Важни промени в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН) влизат в действие от 23 декември 2021 година и ще обиден стотици хиляди българи. Промените целят изцяло възобновяване на закона посредством осъвременяване на уредбата на някои обичайно съществуващи институти в региона на административното наказване, измежду които са маловажният случай и казусът на наново нарушаване.
Създават се нови благоприятни условия за привършване на административнонаказателното произвеждане в къси периоди посредством въвеждането на съглашение.
В системата на административните санкции влиза и нов тип глоба – безплатен труд в интерес на обществото. Срокът за обжалване на наказателните постановления се усилва от 7 на 14 дни, като е планувана и опция за тяхното електронно връчване. Друга значима смяна е опцията при бързо заплащане на санкцията, нейният размер да бъде понижен с 20%.

Легални дефиниции
Въвеждат се избрания за "маловажен случай “, "явно незначителен случай “ и "нарушение от същия тип от физическо лице или несъблюдение на обвързване от едноличен търговец или юридическо лице към страната или община от същия тип “. Предвижда се, че за незначителен случай се насочва документално предизвестие.
В хипотезата на незначителен случай обаче не попадат нарушаванията, свързани с сигурността на придвижването за всички типове превоз, осъществени след приложимост на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози.
Повторно е това нарушаване, осъществено от физическо лице или представляващо несъблюдение на обвързване от едноличен търговец или юридическо лице към страната или община, осъществено в едногодишен период от влизането в действие на акт, с който е наложено административно наказване за нарушаване от същия тип или имуществена глоба за несъблюдение на обвързване от същия тип, в случай че в специфичен закон е планувано друго.

Безвъзмезден труд в интерес на обществото
Предвижда се нов тип административно наказване – безплатен труд в интерес на обществото. Безвъзмездният труд е труд, който се поставя в интерес на обществото без ограничение на други права на санкции, като продължителността му не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно за не повече от две поредни години.
Не може да се поставя безплатен труд в интерес на физически лица, еднолични търговци или търговски сдружения, в които няма държавно или общинско присъединяване. Санкцията може да се наложи от районния съд в случаите на наново или редовно осъществено нарушаване като независимо наказване или по едно и също време с друго такова, като решението предстои на касационно обжалване пред административния съд в 14-дневен период от постановяването му.

Актът за определяне на административно нарушаване
Предвидена е опцията в акта за определяне на административно нарушаване нарушителят да уточни, че желае наказателното разпореждане да му бъде връчено по електронен път посредством изпращане на известие до личен профил, регистриран в осведомителната система за несъмнено електронно връчване към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. Освен това, нарушителят към този момент разполага със 7-дневен период от подписването на акта, с цел да направи своите писмени възражения по него.

Споразумение
Промените плануват опцията за подписване на съглашение. Споразумение не се позволява в следните случаи:

За наново осъществено нарушаване
За нарушаване, осъществено в едногодишен период от влизането в действие на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказване отвън случаите на наново осъществено нарушаване, или е издадено предизвестие за нарушаване от същия тип
В случай че действието, за което е формиран акт за определяне на административно нарушаване, съставлява закононарушение. Когато признанието на нарушителя не се поддържа от събраните доказателства по преписката.

За нарушавания по Закона за придвижване по пътищата.
Наказващият орган прави предложение за подписване на съглашение в 14-дневен период от приемане на преписката, а нарушителят – в 14-дневен период от връчването на акта. Когато със съглашението се постанова административно наказване санкция – независимо или с друго наказване, наказващият орган дефинира санкцията в размер на 70 на 100 от минимума или от тъкмо избрания размер, очакван за осъщественото нарушаване, а когато в закона не е очакван най-малко, наказващият орган дефинира размера на санкцията в размер, не повече от 70 на 100 от половината от максимума.
Споразумението влиза в действие от датата на подписването му, а в случай че с него е наложена санкция – от датата на заплащането ѝ. То е дефинитивно и има последствията на влезнало в действие наказателно разпореждане. С подписването му нарушителят приема да заплати санкцията в 14-дневен период. Ако не го направи, наказващият орган афишира, че съглашение не е реализирано с стимулирано разпореждане, което не предстои на обжалване и митинг, и издава наказателно разпореждане.

Срокове за обжалване на административни актове
Увеличава се от 7 на 14 дни срокът за обжалване на наказателното разпореждане, на предизвестието, на резолюцията за преустановяване на административнонаказателното произвеждане и на електронния фиш. В случай, че нарушителят не желае да апелира наказателното разпореждане в частта по отношение на наложената санкция, може да заплати в 14-дневен период от връчване на наказателното разпореждане 80 на 100 от нейния размер, в случай че специфичен закон планува понижен размер на санкцията.

Промени в други закони
В Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) се планува, че наредбите от Закон за административните нарушения и наказания, касаещи маловажните случаи на административно нарушаване и сключването на съглашение, не се ползват по отношение на нарушаванията по ЗДвП.
В Закона за правосъдната власт (ЗСВ) се планува, че при спорна или неправилна процедура по тълкуването и използването на Закон за административните нарушения и наказания съответните колегии на Върховния касационен съд и Върховния административен съд одобряват взаимно тълкувателно разпореждане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР