Въглехидратите са важен източник на енергия за тялото. Референтната им

...
Въглехидратите са важен източник на енергия за тялото. Референтната им
Коментари Харесай

Колко е дневният прием на въглехидрати

Въглехидратите са значим източник на сила за тялото. Референтната им стойност за средностатистически възрастен е 310 грама. Въпреки общоприетите граници за приема на въглехидрати, протеини и мазнини, те най-точно се дефинират самостоятелно, съгласно растеж, килограми, физическата интензивност.

Препоръките са, че към 45% до 65% от употребявани калории би трябвало да идват от въглехидрати, 20% до 35% – от мазнини, 10% до 35% – от протеини.

Сложните въглехидрати се усвояват постепенно от организма и обезпечават по-трайно сила. Прости въглехидрати като захар, сладкиши, конфитюри, енергийни безалкохолни питиета се усвояват бързо.

Храните, които съдържат сложни въглехидрати, постоянно са с високо наличие на фибри и ниско наличие на мазнини и по тази причина се предлагат повече. Това са плодове, ориз, макаронени произведения, картофи, зърнени храни, плодови сокове.

В редица диети се лимитира приема на въглехидрати. Ако обаче изградите режим на хранене с по-здравословните от тях, може да поддържате добра фигура. Полезни са храни като спанак, зеле, броколи, фасул, царевица, грах, моркови, ряпа. Дават задоволително сила на тялото.

Поддържат невисок холестерола, поддържат равнището на кръвната захар. Заради фибрите се усвояват по-бавно от организма. Потискат апетита. Помагат за здравето на сърдечно-съдовата система. Те са богати източници на витамини.

Избирайте пресни храни, без добавена захар, нискомаслени млечни артикули, пълнозърнест самун. Консумирайте повече фасул и бобови култури, да вземем за пример леща.

Яжте кафяв ориз най-малко два пъти в седмицата. Овесената каша е сурогат на сладкишите и е добър вид за утринна закуска. Не забравяйте ябълките, които усъвършенстват храносмилането и са източник на витамини.

По-добре е множеството въглехидрати от дневния банкет да се употребяват в първата част на деня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР