Вагит Алекперов - несменяем президент на една от най-големите енергийни

...
Вагит Алекперов - несменяем президент на една от най-големите енергийни
Коментари Харесай

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на Лукойл след 29 г. на власт

Вагит Алекперов - закрепостен президент на една от най-големите енергийни компании на Русия " Лукойл " - е напуснал поста си след 29 години отпред на петролния колос. 

Алекперов беше подложен под наказания от Англия на 13 април в отговор на съветската военна инвазия в Украйна. Лондон замрази активите му и забрани сключването на покупко-продажби с него. Според тракера за кораби Marine Traffic неговата яхта Galactica Super Nova е пристигнала в пристанище в Черна гора на 1 април, само че още на идващия ден е отплавала поради предизвестия на локалните управляващи, че са подготвени да наложат наказания на съветски олигарси. 

Руските медии не оповестяват съответни претекстове за решението му - съгласно формалното известие на " Лукойл " той самичък е уведомил компанията за решението си да се откаже от пълномощията си като член на съвета на шефовете и незабавно да съобщи функционалностите си на президент на компанията.

" Лукойл " беше първата огромна руска корпорация, чието управление намерено призова за прекъсване на войната в Украйна при започване на март. 

72-годишният милиардер е отпред на Лукойл от април 1993 година, назначен от тогавашния президент Борис Елцин. 

В момента Алекперов директно управлява 3,12% от акциите и още 5,43% без право на глас посредством фамилни и капиталови фондове. 

Кариерата му стартира още в края на 60-те години, когато стартира да учи в Азербайджанския институт за петрол и химия и работи като лаборант в проучвателен център за добива на петрол. През 70-те годин работи в " Каспморнефт ", а по-късно е трансфериран в компанията " Сургутнефтегаз ". 

През 1985 година е назначен за първи зам.-генерален шеф на " Башнефт " в Западен Сибир, а от 1987 до 1990 година е началник на " Когалимнефтегаз ". 

От 1990 година Вагит Алекперов влиза в администрацията на последните държавни управления на Съюз на съветските социалистически републики и първите - на новосъздадената Руска федерация. 

През 1992 година става шеф на обединяването " ЛангепасУрайКогалимнефт ", по-късно трансформирано в акционерно сдружение " Лукойл ". 

Според данни на " Форбс " той е притежател на активи за 10,5 милиарда $ и е на десето място по благосъстояние в Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР