ВА.4 и ВА.5 - винаги говорим за тях заедно, защото

...
ВА.4 и ВА.5 - винаги говорим за тях заедно, защото
Коментари Харесай

Вирусолог: ВА.4 и ВА.5 са едни от най-успешно разпространяващите се вируси, познати от науката

„ ВА.4 и ВА.5 - постоянно приказваме за тях дружно, тъй като имат общи разновидности в S белтъка, който построява шипчетата - те се популяризират много по-успешно от ВА.1 и ВА.2 - това са подвариантите на Омикрон. Към момента са едни от най-успешно разпространяващите се вируси, познати от науката ”, заяви в предаването „ Социална мрежа ” на NOVA NEWS проф. Радостина Александрова, вирусолог към Българска академия на науките.

" Това, което знаем е, че имунитетът, който имаме от боледуване или имунизация, пази от тежко боледуване, постъпване в болница, нужда от интензивино лекуване и смъртен излаз. Разбира се отбраната не е 100 процентова ", предизвести Александрова.

Тя изясни, че хората, които са боледували при започване на годината от ковид , няма по какъв начин да са били инфектирани с новите разновидности ВА.4 или ВА.5, защото те в този момент се разпростират. И при тях признаците са познати - те са сходни на грипа. 

Според професора новата Коронавирус вълна не е непредвидена да се разгърне до 2 седмици. Тя напомни, че не можем да разчитаме слънцето и по-топлото време да " убият " вируса.

" На 30 юни излязоха обновените рекомендации на Центъра за надзор на болесттите и там, освен че беше предложено на всички над 6 месечна възраст да бъда васинирани, концепцията беше да се предлагат на всички на повече от 50 години с РНК ваксина 4 дози. Вчера ЕМА излезе с препоръки на хората над 60 години да се сложи четвърта бустерна доза ".

Големите производители на ваксини са оповестили, че наесен може да предложат обновени ваксини, добави вирусологът. Според нея голямата питанка е дали те ще пазят повече от другите, също така вирусът се трансформира и не се знае каква ще бъде еволюцията му. " Но както е споделил народът, по-добре врабче в ръката, в сравнение с орел в небето ", заключи проф. Александрова в интерес на ваксинирането. 

Тя описа за разнообразни типове имунизационни препарати. Съобщи и че се работи за обща вакисна, която да повлиява и на ковид а, и на грипа, и респираторно синцитиалния вирус.

 
 
 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР