Министърът на здравеопазването на Румъния Александру Рафила съобщи, че е

...
Министърът на здравеопазването на Румъния Александру Рафила съобщи, че е
Коментари Харесай

Румъния изгражда център за протонна терапия, инвестицията е 70 млн. евро

Министърът на опазването на здравето на Румъния Александру Рафила заяви, че е стартирало пазарното изследване за построяването на първия Национален център за протонна терапия в Онкологичния институт в Букурещ, съобщи Аджерпрес.

Общата инвестиция се прави оценка на 70 млн. евро и е подкрепена от европейските структурни фондове, а центърът ще бъде първият за този тип лекуване в Югоизточна Европа, прецизира организацията.

„ Протонна терапия ще бъде осъществена за първи път в Румъния. Това е решителна стъпка в вярната посока, откакто 7 нови центъра за лъчетерапия бяха и финансирани от Министерството на здравеопазването. Днес започнахме пазарното изследване за построяването в Букурещкия онкологичен институт на първия Национален център за протонна терапия в Югоизточна Европа “, написа министърът във Facebook.

„ Това е най-голямата инвестиция в здравна инсталация, предопределена за онкологично заболели, която Министерството на здравеопазването е правило. За нас е чест да осъществим и приключим плановете, които започваме “, написа още Рафила.

Според прессъобщение на здравното ведомство 10 дни след подписването на министерската заповед за основаване на техническа работна група за построяването на Националния център за протонна терапия на стойност 70 млн. евро, министерството започва процеса с пазарни съвещания за интегрирани услуги – планиране, осъществяване и съоръжение, належащо за осъществяване на плана.

Пазарната консултация би трябвало да завърши на 31 май, показват от там.

„ Темпото, с което започваме, ми дава убеденост, че можем да стартираме търга през август. Ще имаме първия Национален център за протонна терапия в района и се веселя, че съумяваме да го изградим тук, в Румъния “, разяснява държавният секретар в Министерството на здравеопазването Александру Рогобете, представен от организацията.

Припомняме, построяването на Протонен център в България бе заложено в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), като упованията бяха това да е първият подобен на Балканите. По-късно обаче стана ясно, че по преценка на Министерството на финансите планът е изваден от проекта и евентуално ще се  търси национално финансиране за него. За тази година от държавния бюджет по плана бяха отпуснати 1 млн. лева Какво е направено до този миг обаче няма информация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР