Сенолитичните агенти са сред най-обещаващите терапии, противодействащи на стареенетоМогат да

...
Сенолитичните агенти са сред най-обещаващите терапии, противодействащи на стареенетоМогат да
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова, биолог: Вечната младост не е фантастика

Сенолитичните сътрудници са измежду най-обещаващите лечения, противодействащи на стареенето
Могат да забавят, предотвратят или облекчат повече от 40 болести, в това число ракови



Мечтата да запази вечно младостта, здравето и хубостта си съпътства индивида откогато свят светува и е част от безчет предания, легенди и митове. През последните десетилетия битката със стареенето се реалокира от сферата на фантастиката в лабораториите и кабинетите на строгата академична просвета. Резултатите не закъсняха и през днешния ден наподобява сме по-близо от всеки път до сбъдването на едно от най-съкровените ни стремежи. Дали ще се случи това, допустимо ли е да бъдат основани „ хапчета “ против стареене, какво съставляват сенолитичните сътрудници – няколко въпроса, на които търси отговор проф. Радостина Александрова, биолог в Института по пробна морфология, патология и антропология с музей към Българска академия на науките, в специфична публикация за „ Труд news “.

Нека незабавно поясним: тук не става дума за реализиране на величие, а за възстановяване на по този начин наречения „ здравословен интервал “ или интервала от време, през който хората могат да живеят добре, без присъщите на напредналата възраст заболявания и уязвимост. 

Ненужен товар

Основният механизъм на стареене, който притегля от ден на ден вниманието на експертите, е стареенето на клетките. За съществуването на „ стареещи кафези “  е обявено за първи път през 1961 година, а експертите не стопират да учат ориста им. Тези кафези не могат повече да се разделят и да оставят поколение, само че са живи и по никакъв начин не желаят да загинат. Последното е сериозен проблем, тъй като немалка част от тях (30-70%) секретират молекули, които поддържат неподходяща микросреда, стимулирайки развиването на редица патологични процеси. Нещо повече, те могат да „ предадат “ стареенето на заобикалящите ги естествени кафези сходно на пожар, който се популяризира.

Стареещи кафези може да се появят във всеки един миг от живота ни, в това число по време на ембрионалното развиване, само че се натрупват в хода на остаряването. Натрупват се и в области, обхванати  от разстройства и болестни процеси, без значение от възрастта на засегнатия. При хората с диабет и затлъстяване това е мастната тъкан, при сърдечносъдови болести страдат артериите, а при пациенти с заболяването на Алцхаймер или заболяването на Паркинсон са обхванати избрани зони в мозъка. 

Ролята на познатите медикаменти

В по-младите ни години имунната система почиства стареещите кафези от тялото, преди да съумеят да причинят проблем. С придвижване на възрастта способността й да прави това отслабва, стареещите кафези се задържат, отделяйки възпалителни молекули, които нараняват околната тъкан.

Лекарствата, които намират и отстраняват стареещите кафези, се назовават сенолитични сътрудници и са измежду най-обещаващите лечения, противодействащи на стареенето. Върху откриването и основаването им се работи интензивно от началото на нашия век. Най-напред беше обрисуван хипотетичният профил на сенолитичния сътрудник, т.е. на какви условия би трябвало да дава отговор (и по какъв начин да изглежда) неговата молекула. После учените взеха решение да се поровят в наличните бази данни благодарение на изкуствен интелект, с цел да ревизират дали измежду към този момент утвърдените и добре познати медикаменти и хранителни добавки не се срещат такива, които покриват тези критерии. По този метод при вероятно „ съвпадане “ няма да им се постанова да стартират от нулата.

Така бяха определени представителите на първото потомство сенолитични сътрудници, които се оказаха много разнородна компания. Сред тях са хранителни добавки и подправки (като кверцетин и куркумин), само че и лекарства за лекуване на ракови и сърдечни болести (някои сърдечни гликозиди), внимание заслужиха и медикаменти против диабет. И най-после пристигна последна и решаваща стъпка – да се ревизира до каква степен догатките и теоретичните упования се удостоверяват от действителността. 

Проведени при скотски модели изследвания демонстрираха, че сенолитичните сътрудници могат да забавят, предотвратят или облекчат повече от 40 болести, в това число ракови и заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, белите дробове, очите и мозъка. В ход са десетки клинични изпитвания при хора за оценка на въздействието им върху редица патологични положения, измежду които диабет, артрит и заболяването на Алцхаймер.

Кучетата оказват помощ на науката

Според прогнози на СЗО до 2030 година се чака 2,1 милиарда поданици на планетата да бъдат на възраст над 60 години.  Възрастта е най-големият рисков фактор за сърдечносъдови болести, рак и невродегенеративни провали. В момента 80 % от хората на 65 или повече години имат най-малко едно хронично страдалчество. Факт е, че през днешния ден живеем по-дълго от всеки път, само че бихме желали да се радваме на дните си в положително здраве и положение на духа, да запазим човешкото си достолепие.

Процесът на стареене включва цялостен набор от биологични промени, обуславящи развиването му. Учените ги назовават „ отличителни белези “ или „ стълбове “ на стареенето, а измежду известните до момента са натрупването на генетични разновидности и епигенетични промени, хроничното нискостепенно инфектиране, нарушаванията в равновесието на белтъците, междуклетъчната връзка, работата на митохондриите (енергетичните централи на клетката) и микробиома, клетъчното стареене. Предполага се, че тези фактори работят взаимно, допринасяйки за разгръщането на обвързваните с възрастта болести. Нещо повече, счита се, че интервенциите, ориентирани към който и да е от тях, са ориентирани и против останалите. Това значи, че атакувайки клетъчното стареене (например със сенолитични агенти), ние отслабваме и другите механизми на стареене и не просто можем да забавим този развой, а да предотвратим или отложим във времето доста от произлизащите от него неблагополучия.

Предстои да разберем дали изпитваните при хора сенолитични сътрудници ще оправдаят обвързваните с тях очаквания. Те наподобяват на една ръка разстояние, само че преди въвеждането им в здравната процедура би трябвало да бъдат преодолени някои провокации. На хората да вземем за пример са им нужни десетилетия, с цел да остареят - усложнение, което прави нужните изследвания дълги и скъпи. За решаването на този проблем ръка, т.е. лапа, ни подават нашите четириноги другари кучетата. Те остаряват към седем пъти по-бързо от индивида и споделят с нас доста от страданията, свързани с напредването на възрастта. Освен това живеят в нашите домове и са изложени на същите въздействия на околната среда, допринасящи за стареенето, под чието влияние сме и ние.

Докато чакаме науката за следващ път да сближи границите сред фантазиите и действителността и сбъдне молитвите ни, дано не забравяме, че това да остареем като катедрала, зависи и от нашето държание, от решенията, които взимаме (и изпълняваме!) или не взимаме.

05-zdrave-4 Проф. Радостина Александрова припомня, че да остареем като катедрала, зависи от нас самите. 
05-zdrave-5 До 2030 година се чака 2,1 милиарда поданици на планетата да бъдат на възраст над 60 години. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР