В зоопарка на Плевен, който се намира в парк Кайлъка,

...
В зоопарка на Плевен, който се намира в парк Кайлъка,
Коментари Харесай

Забавление в Плевен: Посетителите на зоопарка може да видят близо 150 животни от 23 вида

В зоопарка на Плевен, който се намира в парк " Кайлъка ", посетителите могат да видят близо 150 животни от 23 типа.

Това сподели в изявление Красимир Коцев, шеф на Общинско дружество " Акварел ", което стопанисва зоопарка. Това е и едно от желаните места за разходка на плевенчани, изключително в летните месеци.

Сенчестите алеи, местата за отмора са обичани най-много на родителите с дребни деца . Тук посетителите могат да видят доблестен елен и лопатар, камерунски козички, които са извънредно отзивчиви и подават муцунки през мрежите.

Впечатление вършат мъжките пауни , които в конкуренция между тях постоянно разпростират красивите си опашки. Радост за посетителите носят морските свинчета, гълъби, папагали от разнообразни породи. 

" Разбира се, най-голямата атракция са двойката мечки, които постоянно излизат от своята пещера и се разхождат, предизвиквайки учудване измежду по-малките гости. Коцев акцентира, че неугледният тип на мечките в избран интервал на годината, се дължи не на някакво заболяване, а на обстоятелството, че се сменя козината им. Животните се хранят добре, няма проблеми със здравето им ", безапелационен е той.

Най-новите жители на зоопарка са носатите мечета, които са двойка, уточни Коцев. Те са настанени в клетката, която обитаваха лъвовете. Носатите мечета са от вида на енотите като хубавото при тях е, че са дневни животни и могат да се следят от посетителите, добави шефът на общинската компания.

Магаре е също нов жител на зоопарка. То е от подпорода осел и ще му търсим другарка, с цел да не е самотно, сподели Красимир Коцев. Магарето към момента няма име и се одобряват оферти. 

Сред обичаните животни на най-малките гости са маймуните –- женският павиан Лили и по-малките от типа " Гвенон мона ". Понита също са измежду жителите на плевенския зоопарк. Те са двойка, само че защото нямат привички, не се пускат свободно измежду посетителите. 

" Плевенският зоопарк е единственият в България, който се намира в предпазена околност ", изясни Красимир Коцев. Това постанова известни ограничавания за разширението му поради спецификата на терена - опира в канара, по тази причина някои от животните употребяват за местообитание естествени пещери, през парка минава и река Тученишка. 

Сред проблемите, които открои Красимир Коцев, е компликацията при намиране на служащи за плевенския зоопарк. Това е характерен и тежък труд, а заплащането не е високо, разяснява той. Тези чиновници са приравнени към пастирите, само че трудът им има своите специфики, тъй като тук грижите са за животни, които са с други привички, разнообразни от селскостопанските. 

От общинската компания търсят разновидности за обогатяване на типовете жители на зоопарка посредством план към Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Намеренията са той да бъде изпълнен с европейски средства. Очакванията са да бъде построена клетка за предстоящ нов жител на зоопарка.

Вероятно ще се създадат заграждания за лешояди, които да могат да се разпънат във височина при скалите. Предимство за присъединяване в плана е съществуването на петгодишен лиценз на зоопарка, публикуван от Министерството на околната среда и водите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР