В зелен квартал на Дюселдорф Милена и Мануел Дейвид планирали

...
В зелен квартал на Дюселдорф Милена и Мануел Дейвид планирали
Коментари Харесай

Голямата жилищна криза в Европа тепърва започва

В зелен квартал на Дюселдорф Милена и Мануел Дейвид възнамерявали да стартират да строят ново жилище това лято, с цел да избягат от пренаселения им апартамент, в който споделяли спалнята с двете си деца, написа Bloomberg.

Но по време на 16-месечно очакване за позволение лихвите по ипотечните заеми се утроиха, а строителните им разноски нарастнали с 85 хиляди евро. Двойката направила нови сметки, преди да осъзнае обстоятелството, че фантазията да построи личен дом е рухнала поради най-тежката строителна рецесия в Европа от десетилетия.

Сходни усложнения са нормални за огромна част от Стария континент. Жилищното строителство понижава внезапно поради увеличението на разноските, а бавната администрация и все по-строгите регулации за енергийна успеваемост се прибавят към проблемите. В миг, когато жилищният пазар към този момент е затегнат, ситуацията може да натежи върху растежа и да провокира още по-голямо политическо напрежение, защото дефицитът на жилища притиска от ден на ден гласоподаватели.

„ Прекарах доста безсънни нощи “, споделя 37-годишната учителка Милена, гледайки храстите и плевелите на мястото, където възнамерявали да построят новия си дом. „ Яд ме е, тъй като бяхме толкоз близо “, добавя тя.

Семейство Дейвид били идеалните претенденти за строителство на лично жилище. Те имат два източника на приходи, постоянна работа в държавния бранш и най-важното, не им се наложило да заплащат за терена, който им бил подарен от родителите на Мануел. Затрудненията им демонстрират какъв брой проблематичен е жилищният пазар в Европа.
Засегнати страни
Най-тежко засегнатите страни са едни от най-богатите в Европа. Разрешенията за градеж на нови жилища в Германия са намалели с над 27% през първото полугодие. Разрешенията във Франция са надолу с 28% до юли, а жилищното строителство във Англия евентуално ще намалее с над 25% тази година. Швеция претърпява най-тежкия си срив от рецесията през 90-те години на предишния век, като строителството е под една трета от нужното, с цел да се отговори на търсенето.

Кризата визира еднофамилните жилища като плануваното от семейство Дейвид, както и огромни жилищни планове. Най-голямата немска имотна компания Vonovia тази година анулира напълно новото строителство за неопределен срок. А в Швеция основен план за батерийни кафези за коли и понижаване на зависимостта на района от доставките от Китай може да изпита усложнения да притегли задоволително чиновници поради неналичието на жилища.

Заради създалото се състояние държавните управления не съумяват да изпълнят обещанията си към гласоподавателите. Швеция има конституционно заричане да обезпечава налични жилища, само че предлагането на жилища чартърен не дава отговор на търсенето от десетилетия, като тласка цените на жилищата нагоре и принуждава хората да живеят в преотдадени парцели на черния пазар. Във Англия жилищното строителство поредно не съумява да извърши задачата от 300 хиляди жилища на година, сложена от консервативното държавно управление през 2019 година

В Германия наличните жилища бяха един от основните задължения на ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц, когато тя пое властта през 2021 година, само че икономисти смятат, че държавното управление няма да реализира задачата си да прибавя 400 хиляди нови жилища годишно най-малко до 2026 година

Гарантирането, че жителите имат къде да живеят е едно от главните отговорности на страната. Тя очевидно се проваля в осъществяването му “, разяснява Коля Мюлер, един от ръководителите на Германската социалдемократическа партия на Шолц във Франкфурт.

Затягането на жилищния пазар може да разшири общественото разделяне, като принуди хората да заделят по-голяма част от приходите си за заслон. Отношението към мигрантите също може да се утежни още повече, защото те от ден на ден са считани за съперници за оскъдните места за живеене. В Льорах, град в Южна Германия, десетки наематели бяха принудени да изоставен жилищата си по-рано тази година, с цел да ги освободят за бежанци.

Ако не можем да разгадаем жилищната рецесия, това ще бъде същинска опасност за демокрацията ни “, разяснява Мюлер и показва възхода на крайнодясната „ Алтернатива за Германия “, втора по величина партия в допитванията, като част от аргументите за напрежението поради жилищата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР