В здравеопазването има пари, но няма контрол. Това заяви управителят

...
В здравеопазването има пари, но няма контрол. Това заяви управителят
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: В здравеопазването има пари, но няма контрол

В опазването на здравето има пари, само че няма надзор. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Камен Плочев по. Според него с въвеждането на електронната здравна карта ще бъдат пресечени течовете в системата.

По мотив оставката на здравния министър шефът на касата е оптимист, че наследникът на проф. Петров ще продължи започнатите промени в бранша.

„Който и министър да пристигна, все ще бъде човек, който в последна сметка ще желае да даде здраве за хората, а няма да работи срещу опазването на здравето. Посоката е значима. Да вървим в една посока. А тази посока е налично и качествено опазване на здравето за хората. Да се отстрани бюрокрацията. Да се отстрани това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго, сподели проф. доктор Камен Плочев.

Като шеф на здравната каса той е с упоритостта да направи надзор, който да дава действителна, точна информация. По думите му основите на този надзор към този момент са положени. „Основата се назовава електронно опазване на здравето: надзор на дейностите, размерите и разплащанията онлайн, в действително време, като най-хубавият инспектор ще бъде самият пациент. Той ще прави това със своята персонална, електронна индентификационна карта – ще може във всеки миг да влиза в системата, а тя ще записва неговото влизане“, сподели Плочев.

Така ще се знае къде се е прегледал, в коя лаборатория са му направени проучванията, в кой рентген му е направено фотография, в коя аптека си е взел медикаментите, в коя болница е отишъл и дали през персоналния доктор и с направление или непосредствено, по неотложност. Това ще даде опция за обмисляне на дейностите и риска, уверен е проф. Плочев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР