В зависимост от проучването, което се цитира, някъде между половината

...
В зависимост от проучването, което се цитира, някъде между половината
Коментари Харесай

Лек срещу финансовия стрес

В взаимозависимост от изследването, което се цитира, някъде сред половината и три четвърти от американците страдат от финансов стрес, като новите в последните месеци и даже години единствено утежняват нещата. В изискванията на висока инфлация и евентуална криза, хората едва ли скоро ще получат облекчение на паричните си паники. Ситуация по света не е по-различна.

Това е неприятна вест както за психическото, по този начин и за физическото ни здраве, а даже за когнитивното ни показване. Дългосрочният стрес от всевъзможен тип води до редица проблеми – от бодърствуване до нараснал риск от сърдечни болести. Проучванията даже демонстрират, че безпокойството, произлизащо от паниките дали човек може да свърже двата края, понижава функционалния коефициент на просветеност (IQ)  с цели 13 пункта.

Освен това, както може да ви каже съвсем всеки, който не е роден със сребърна лъжичка в устата, финансовият стрес не е по никакъв начин прелестно чувство. И по този начин, по какъв начин можете да се справите с тези паники? Дългосрочното решение е, несъмнено, да увеличите приходите си и да намалите разноските си задоволително, тъй че последните да са по-малки от първите. Но е мъчно да се направи проект за реализиране на цел, когато непрестанно се борите с суматоха и безпокойствие.

Първата стъпка към внасянето на ред във вашите финансите е да намерите метод да управлявате напрежението си дотам, че да можете да мислите ясно. Добрата вест е, че скорошна публикация на Big Think от Елизабет Гилбърт, която беседва с разнообразни специалисти по финансово обмисляне и психолози, изяснява по какъв начин да укротите острия финансов стрес.

Какво да вършиме, когато почувствате, че ви обзема суматоха

Статията обгръща всичко - от признаци на финансово безпокойствие (но се обзалагам, че към този момент знаете дали сте напрегнати по тази линия) до основите на бюджетирането. Но най-интересната част за мен персонално беше съветът какво да върша в тези моменти, когато в 4 часа сутринта се разсънвам, мислейки за това по какъв начин да изкарам месеца, откакто съм получила последните си битови сметки.

Според специалистите ключът към опазване на задоволително успокоение, с цел да мислим рационално в тези моменти, се крие в съществуването на проект за деяние в при подобен сюжети, който сме си основали преди нещата да стигнат дотук.

„ Почти всеки има моменти на мощна тревога. Това, което е значимо, е да се подсигурява, че острата тревога няма да стане хронична или да докара до неприятни решения “, написа Гилбърт. „ За да се справите с острата тревога, решете авансово по какъв начин ще постъпките идващия път, когато я почувствате. Просто съществуването на проект доста усилва възможностите ви за триумф. Този проект може да включва редица дейности, като голям брой изследвания поучават да се насочите към диалог с другар или член на фамилията, физически извършения или “, прибавя тя.

Съчувствието към самите вас е по-добро от виновността

Освен да се доверите на авансово планувано деяние, което да ви помогне да се справите с безпокойството, Гилбърт също по този начин предлага да изберете миг, в който се чувствате по-спокойни и събрани, с цел да помислите какво тъкмо провокира вашите най-лоши епизоди на финансова суматоха.

„ Има ли избрани места или моменти, които извеждат в съзнанието ви отрицателни мисли или карат сърцето ви да стартира да бие по-бързо? “, пита тя. Ако сте наясно с тези фактори ще можете по-лесно да ги избягвате, а в случаите, когато това е невероятно – ще бъдете по-добре готови за тях.

Докато се борите с паричните си паники може да бъде потребно и да култивирате по-положителни усеща към финансите си. Първата стъпка към тази цел е освобождение от виновността. Структурни публични проблеми, фамилна среда, неприятен шанс, липса на положително финансово обучение и най-обикновени неправилни калкулации играят роля във финансовите проблеми на съвсем всеки. До огромна степен е обезпечено, че не сте просто ленив или малоумен.

Така че спрете да се вините за неща, върху които нямате надзор, и проявете същото съчувствие към себе си, което бихте показали към всеки различен, който изпитва финансови паники. След това се пробвайте да замените виновността с това, което психолозите назовават „ десенситизация “

„ Опитайте почитател да се ангажирате с парите по безпристрастен или позитивен метод “, изяснява Гилбърт. Това може да значи да се насладите на рационална покупка, да си спомните предишните си позитивни финансови ходове или да си припомните, че сте доста повече от салдото на банковата ви сметка.

Предприемането даже дребни стъпки в вярната посока също може да помогне

„ Идентифицирайте стъпка, която можете да извършите през днешния ден. Какъв образован финансов избор бихте могли да извършите? Може би бихте могли да спестите 5 $, в случай че приготвите обяд у дома, или пък може да отложите с една седмица пазаруването на нов чифт обувки “, споделя професорът по финансово обмисляне Кристи Арчулета пред Гилбърт. Пропускането на утринното кафе няма да реши финансовите ви проблеми, само че в случай че ви накара да се чувствате по-малко уплашени.

В последна сметка ще би трябвало да навлезете в детайлите на съответното си финансово положение и да извършите дълготраен проект за унищожаване на аргументите за вашето финансово безпокойствие. Има доста насоки, само че няма метод да ги приложите дейно, в случай че мозъкът ви е мъгляв от безпокойствие. Първата стъпка към излизане от финансовата дупка е да се научите по какъв начин да бъдете парализирани от финансовия стрес и да мислите ясно за вашите финанси.

…………………

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР