В Южна Корея има суеверие, че пиенето на супа от

...
В Южна Корея има суеверие, че пиенето на супа от
Коментари Харесай

Спасение за милиони: разработиха гел, който предотвратява отлепването на ретината

В Южна Корея има поверие, че пиенето на чорба от водорасли преди изпит ще ви накара да се неуспехите, защото лигавата природа на водораслите може да докара до загуба на шанс или централизация. Въпреки че самото това поверие няма научна основа, хлъзгавостта на морските водорасли, приписвана на вещество, наречено алгинат, въодушеви някои забавни научни проучвания. Учените обаче учат алгината на водораслите не за кулинарни цели, а за медицински пробив, който може да промени метода, по който лекуваме съществено очно заболяване, известно като отлепване на ретината.

Отлепването на ретината е сходно на това, което се случва, когато тапетът се отлепи от стена. В този случай обаче, в случай че не се поправя, може да докара до слепота, пише News Medical. Традиционно лекарите са заменили естествения гел за окото, който оказва помощ на ретината да остане на място, с изкуствени пълнители. Понякога обаче тези пълнители могат да основат повече проблеми, в сравнение с да решат. Точно това е задачата на изследването на професор Hyun Joon Cha. Той и екип от учени са създали нов гел въз основата на водорасли, който може да бъде по-безопасно и по-ефективно лекуване.

Това вещество, получено от водорасли, е предопределено да имитира естествения гел в очите ни, прочут като стъкловидно тяло. Изследователите са основали алгинатен хидрогел, който е освен безвреден за тялото, само че и доста сходен на естествения гел за очи както по бистрота, по този начин и по разтегливост. Това значи, че може да помогне за поддържане на ретината на място без страничните резултати, свързани с настоящите лекувания. Тестовете, извършени върху зайци, чиито очи са сходни на човешките по доста способи, бяха обещаващи и демонстрираха, че този гел може да бъде ефикасен за попречване на отлепване на ретината.

Произходът на това проучване не е просто научно любознание, а търсенето на отговор на възходяща потребност. Тъй като случаите на отлепване на ретината нарастват, изключително измежду младежите и хората с тежко късогледство, намирането на надеждно лекуване става все по-важно. Професор Ча обърна внимание на тревожното повишаване на отлепването на ретината и акцентира желанието бързо да се създаде този хидрогел за практическа приложимост. Като се има поради възходящият пазар за решения за очна хирургия, това изследване може да бъде огромен скок напред, предлагайки по-безопасна и по-ефективна алтернатива за тези, които се подлагат на витреоретинални интервенции в бъдеще.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР