В Япония ще използват дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, за

...
В Япония ще използват дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, за
Коментари Харесай

Мехурчета опрашват растенията в Япония

В Япония ще употребяват дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, за опрашването на застрашените плодни дървета, с цел да се преодолее резкия спад на популациите на пчелите, предадоха от Франс прес.

Професор Еижиро Мияко от института за напреднали научни проучвания дълги години работи над основаването на роботи-опрашители. Но те не бяха задоволително усъвършенствани и смачкваха венцелистчетата на дърветата. Идеята му за мехурчетата му хрумнала, до момента в който 3-годишното му дете си играело със сапунени балончета в парка.

При лабораторни опити се оказало, че мехурчетата доста добре се оправят с преместването на полена. Първите проби професор Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. По време на опита били ръчно опрашени 95% от третираните овошки. По-късно дръвчетата родили плодове.

След получените обнадеждващи резултати професорът качил машината за полинизиращи балончета върху дрон. Той бил с авансово заложен маршрут и постигнал 90% успех на опрашване. Понастоящем японският екип търси компания, която да реализира комерсиалното приложение на изобретението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР