В Узбекистан беше образувано дело след смъртта на 18 деца

...
В Узбекистан беше образувано дело след смъртта на 18 деца
Коментари Харесай

Трагедия! 18 деца починаха след прием на лекарство срещу грип

В Узбекистан беше формирано дело след гибелта на 18 деца в болница в Самарканд. Както се съобщава с позоваване на канала TG на Службата за държавна сигурност на Узбекистан RBC, лекарството за остри респираторни вирусни инфекции, сироп Doc-1 Max, е довело до съдбовен излаз.

В лекарството, създадено от Marion Biotech Pvt. Ltd " ​​​​(Индия), откриха токсично вещество - етиленгликол. Употребата му може да докара до повръщане, пристъп, спазми, проблеми в сърдечно-съдовата система и остра бъбречна непълнота.

Прави усещане, че сиропът, импортиран в страната от Quramax Medikal, се приема от деца без рецепта. Родителите сами дефинират дозата за децата си, която постоянно надвишава откритата норма.

Според медиите в този момент обвинените по наказателното дело са изправени пред затвор от 10 до петнадесет години. Ответниците по делото са чиновници на вносителя на лекарството и ООО Научен център за стандартизация на медикаментите.

Те са упрекнати във обстоятелството на продажба на опиати, чийто банкет е предизвикал човешки жертви. Всички обвинени по случая към този момент са арестувани.

Министерството на здравеопазването на Узбекистан съобщи, че всяка партида артикули предстои на инспекция. Въпреки това 18 от 21 деца, които са приемали сиропа, са умряли от остро респираторно заболяване.

Според ведомството умрелите деца са приемали сиропа в продължение на 2-7 дни, три-четири пъти дневно, като една доза е 2,5-5 мл.

Експертите обясниха, че главната част на лекарството е парацетамол, а родителите са употребявали сиропа погрешно или са употребявали рекомендациите на фармацевтите, което в допълнение е влошило положението на децата.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР