В устройствата на Apple скоро ще се появят чипове, произведени

...
Коментари Харесай

Apple ще използва произведени в САЩ чипове от 2024 г.


В устройствата на Apple скоро ще се появят чипове, създадени в Съединени американски щати и Европа
(снимка: Apple)

Apple няма да остане настрани от наклонността за географска диверсификация в производството на чипове, стана ясно от изказване на основния изпълнителен шеф Тим Кук по време на визитата му в Германия. От 2024 година компанията ще стартира да употребява в устройствата си чипове, създадени в Аризона, Съединени американски щати, както и в Европа, в случай че се появи такава опция.

„ Вече взехме решение да стартираме да купуваме артикули от фабриката в Аризона, която ще стартира работа през 2024 година, тъй че ни остават не повече от две години до тогава “, сподели Тим Кук на среща със чиновници на Apple в Европа, представен от Блумбърг.

Тъй като упоменатият от него цех е в Аризона, може да се допусна, че става въпрос за строящата се там фабрика на TSMC, която през 2024 година ще стартира да обработва месечно по 20 000 силициеви пластини за 5-нм чипове.

Такива размери явно няма да са задоволителни да покрият потребностите от съществени съставни елементи на Apple, да не приказваме за загубата на статута на 5-нм софтуерния развой като „ най-напреднал “. Някои второстепенни съставни елементи за Apple обаче може да се създават в Съединени американски щати.
още по темата
Тим Кук е убеден в способността на Apple да получи чипове, създадени в Европа, защото „ проектите за появяването на съответните предприятия стават все по-очевидни “, по неговите думи. Отново, това може да се отнася до слуховете за създаване на цех на TSMC в Германия.

И в двата случая Apple надали ще може да разчита на договорните индустриални услуги на Intel за своите процесори. Купертино съвсем изцяло се отхвърли от потреблението на подготвени процесори, проектирани от Intel в своите лични компютри. Освен това Intel съвсем няма опит в производството на Arm-съвместими чипове.

Анализаторите напомнят, че Intel към този момент има заводи в Аризона и строи нови. В Германия чипмейкърът също е в развой на изграждате на цех, който ще обслужва поръчките на клиенти.

В обръщението си към чиновниците Тим Кук означи, че в този момент 60% от процесорите, доставяни на международния пазар, се създават в Тайван. Стратегически, по неговите думи, това не е преференциално за амеракинаските компании.

Apple съумя да създава Mac Pro в Тексас, само че главните реализатори на компанията към момента работят в азиатските страни, даже освен в преобладаващия Китай. Тайванската TSMC възнамерява да построи второ 3-нм индустриално оборудване в Аризона, само че сигурно заводът няма да е подготвен да приема поръчки от Apple през 2024 година

Тим Кук съобщи още, че индустриалният потенциал за силициеви съставни елементи ще се развива интензивно в Съединени американски щати и Европа, заради разпределянето на обилни вложения за тази цел.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР