В условията на задълбочаваща се енергийна криза и на тропащата

...
В условията на задълбочаваща се енергийна криза и на тропащата
Коментари Харесай

Опции и предизвикателства пред извънредния европейски енергиен план

В изискванията на задълбочаваща се енергийна рецесия и на тропащата на вратата зима Европейският съюз възнамерява изключителни ограничения за справяне с препускащите енергийни разноски на бизнеса и на семействата. Идеята е да се лимитират в кратковременен проект цените, а в дълготраен да се промени метода, по който се образуват като се прекъсне връзката сред газа и електричеството. Официалните представители на държавното управление бързат да разработят проект и той към момента няма ясни контури, тъй като би трябвало да се преодоляват съществени провокации.

Един от проблемите е, че всяка страна има друг енергиен микс - от взаимозависимост от твърди изкопаеми горива до водач в източниците на възобновима сила, тъй че обединен метод не би задоволил всеки. Друг основен въпрос е кой заплаща - държавно финансиране или пари от данъчното облагане на спомагателни облаги на производителите.

Какви " повреди " могат да зародят и какво биха означавали те?

Таван в испански жанр

Испания и Португалия са първите, които отстъпиха от разпоредбите за обективна конкуренция на Европейския съюз и вкараха предел върху природния газ, с цел да понижат цените на електрическата енергия. Антитръстовата комисия на Европейски Съюз разгласи, че мярката ще е под формата на безплатна помощ за производителите на сила, като заплащането би трябвало да финансира част от разноските им за гориво.

Основната спънка е, че по-ниските цени могат да доведат до по-голям експорт на трансгранична база до страни като Франция. И би било по-добре, в случай че таванът е заложен на равнище Европейски Съюз и с по-висока успеваемост в страни, които употребяват повече газ за централите си. Директната намеса на пазарите също не е известна измежду търговците.

Лисабон разгласи наскоро, че системата на предели е свалила междинните цени с към 17% под пазарните стойности без сходен механизъм. 

Данъчно облагане на спомагателните облаги

Заради рекордно високите цени производители на сила осъществят тлъсти облаги, които притеглят вниманието на европейските политици. Лондон към този момент таксува с налог спомагателните доходи на петролните и газовите компании, само че не разшири валидността им и за електрическия бранш. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек предлага кратковременен данък на " изключителните " облаги на енергийните компании.  

Тук казусът е по какъв начин да бъдат дефинирани въпросните свръхпечалби. Освен това високите цени засягат европейските енергийни сдружения по друг метод. Например, немският " Унипер " се нуждае от солидна държавна избавителна акция, тъй като се бори да заплати за газовите доставки, заместили орязаното съветско синьо гориво. 

Според анализатори, ограниченията евентуално ще включват и налози върху изключителните доходи и в този случай енергийните компании могат да реагират с понижение на производството, създавайки сериозен риск за по-нататъшно задълбочаване на енергийната рецесия.

Разделяне на енергийните източници

Гърция предлага да се ограничи въздействието на природния газ върху цените на силата посредством обособяване на производството на възобновимите източници и на атомните централи в обособен пул от газа и другите изкопаеми горива. Това значи по-ниски доходи от чиста сила поради по-ниските разноски за производството й. 

Намаляване на търсенето

Европейският съюз към този момент се съгласи непринудено да ореже газовото ползване с 15%, само че могат да се вземат и още ограничения за съгласуване на редукцията.

Ограничаване на вносните цени

Италия от дълго време приканва за ценови предел на газовия импорт от Русия, който да помогне за преодоляване на растящите енергийни разноски. Държави като Германия обаче, която е водещ вносител на съветската суровина, е скептично настроена и също така сходен ход изисква и единодушието на Москва. Вашингтон упорства за сходен таван на съветския недопечен нефт, само че той също се натъква на съществени трудности.

Решаване на проблемите на възобновимите източници

Много вятърни и слънчеви планове към този момент имат дълготрайни контракти да продават сила на закрепени цени. Онези, които нямат, могат да осъществят високи облаги когато котировките са високи, само че се сблъскват и със съществени опасности. Сред тях са вероятността цените да паднат до нулата при прекомерно доста снабдители на слънчева и вятърна сила - нещо, което ще стане все по-често срещано когато нови производители се включат онлайн.

Отделянето на възобновимите източници от пазара на природен газ ще устрои множеството производители и вложители, в случай че стане по схемата контракти против диференцирани дотации, които фиксират цените. Това ще помогне за стабилизирането на енергийните ставки под сегашните им нива и ще обезпечи гаранции за бъдещи вложения.

Отделяне на природния газ

Правителството на Англия обмисля промени на енергийния пазар на едро, които да не разрешават високо неуверените газови разноски да образуват цената на силата, създадена от по-евтините възобновими източници. И също да предизвикват потребителите да употребяват сила от мрежата когато търсенето е по-слабо или предлагането се увеличи. Сред вариантите за обособяване на синьото гориво е обособен пазар за чиста сила, както и районни цени.

Във всички случаи, смяната на метода за установяване на цената на силата ще е извънредно сложна. Сред най-големите опасности са нежелателните последици или отблъскването на бъдещи вложения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР