В управляваща коалиция възникна напрежение заради проекта за изграждане на

...
В управляваща коалиция възникна напрежение заради проекта за изграждане на
Коментари Харесай

АЕЦ в Белене или още реактори в Козлодуй? Как да се реши спорът

В ръководеща коалиция породи напрежение поради плана за създаване на АЕЦ " Белене ". Причината беше изявление на премиера Кирил Петков, че планът няма да бъде осъществен, което провокира реакция от Българска социалистическа партия.

" Българска социалистическа партия постоянно е твърдяла, че би трябвало да се построи АЕЦ " Белене ". Там са направени огромни капиталови разноски към този момент. Така ще имаме и една диверсификация на нуклеарните мощности. Така ще има и по-малко загуба на електрическа енергия по мрежата ", съобщи пред бТВ енергийният специалист на социалистите Таско Ерменков.

Той е безапелационен, че няма " искри в обединението, а единствено жужене " по тематиката: „ Естествено в случай че самостоятелният отчет, който се чака, е в интерес на АЕЦ " Козлодуй “, Българска социалистическа партия няма да се разгласи против него ".

" Изненадан съм, че някой би трябвало да изяснява думите на ръководещите. Лично мен в случай че питате, в случай че би трябвало да се избира сред двата плана би трябвало да се строи в АЕЦ " Козлодуй ". Предимството му, което акцентират множеството специалисти е, че АЕЦ " Белене " ще би трябвало да се зарежда с гориво от " Твел " - съветско нуклеарно гориво. Смяната му след това ще е доста сложна и ще отнеме години, а АЕЦ " Козлодуй " е с гориво от " Уестингхаус " или друго различно гориво. Построяването на една АЕЦ е като дълготраен брак. Не знам до каква степен е добре да се обвързваме с Русия в актуалната обстановка и съществуването на напрежението с НАТО “, разяснява някогашният изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов.

Според Николов към този момент има задоволително отчети в интерес на АЕЦ " Козлодуй ", още повече, че АЕЦ " Белене " няма позволение за градеж, а в Козлодуй към този момент имаме Оценка на въздействието върху околната среда.

" Важното е, че всички са съгласни, че България би трябвало да има още атомни общности ", означи Ерменков.

Валентин Николов е на същото мнение и уточни някои данни за нарастване на потреблението на ток през идващите години, които демонстрират нуждата от нови реактори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР