В Украйна не стихва скандалът около указа на президента Зеленски

...
В Украйна не стихва скандалът около указа на президента Зеленски
Коментари Харесай

До последния куршум: къде изчезват олигарсите в Украйна

В Украйна не стихва абсурдът към указа на президента Зеленски за отнемане от поданство на няколко известни политици и предприемачи. Сред тях е Игор Коломойски. Друг най-богат човек в страната Ринат Ахметов се сбогува с медийните си запаси. Тези събития са свързани с по този начин наречения закон за олигарсите. В Киев са уверени, че след края на военните дейности просто няма да има хора с подобен всекидневен статут. Какво в действителност стои зад тази битка, изясниха от " Известия ".

Мошеник “ без поданство

Депутатът от Върховната Рада Сергей Власенко на 21 юли разгласява фотография на указа на Зеленски за отнемане от поданство на 10 души. В документа попадат имената на предприемача Игор Коломойски, съпредседателя на неразрешената партия " Опозиционна платформа - За живот " Вадим Рабинович (той отпътува за Израел през зимата) и началника на териториалната защита на Днепропетровска област Генадий Корбан.

Седмица по-късно от кабинета на президента към момента не са дали указа. Но те подчертаха, че такива документи постоянно са със статут на секретност, защото се отнасят до персонални данни. И единствено лицето, което е получило или изгубило поданство, или негови представители, има право да ги разясняват.



Засега обаче е дал отговор единствено Генадий Корбан, авторитетен днепропетровски предприемач. Преди време той напуща страната и схваща за отнемането на поданство на полско-украинската граница. Сега той търси опция да се върне в родината си, като има единствено акт за раждане в ръцете си.

„ Не очаквайте пробив в стила на Саакашвили “, написа Корбан в обществените медии, имайки поради обстановката отпреди пет години, когато тогавашният президент Петро Порошенко лиши спорния политик Михаил Саакашвили от украинско поданство.

Украинските медии пишат, че Корбан е в спор с кабинета на президента, точно той е обвинен в организирането на осведомителни офанзиви против ръководителя на администрацията на Зеленски Андрий Ермак.

Повече от 100 политически и публични фигури и предприемачи се оповестиха в отбрана на Корбан с молба Зеленски да преразгледа решението. Украинският водач отговори уклончиво:

„ Няма никакви спекулации. Ние даваме поданство или го лишаваме на регулярна основа. "

Друг човек в листата, Игор Коломойски, избира да резервира безмълвие. През последните шест месеца той като цяло не е деен в общественото пространство.

През 2014 година олигархът спонсорира доброволчески батальони в Днепропетровска област, които оглавява. Всъщност той имаше частна войска. През 2022 година, съгласно кмета на Днепър Борис Филатов, предприемачът „ не се вижда в периметъра “:

„ Чувам клюки, че той оказва помощ на тербатите [териториалната отбрана], купува бронежилетки. Но това е на равнище ежедневни диалози. Нито финансово, нито институционално той е интегриран в защитата на района ".

Филатов обаче удостовери, че Коломойски е в Днепър.



Назначеният за глава на Днепропетровската област Игор Коломойски. Фото: РИА Новости, Михаил Маркив

През последните години предприемачът явно не рискува да напусне Украйна. Той се появява в следствието на ФБР за допустимо евакуиране на средства от " Приватбанк ".

Освен това, дружно с най-близките членове на фамилията, той попадна под глобите на Държавния департамент „ заради корупция в огромен мащаб “ по време на мандата си като ръководител на Днепропетровска област.

Преди осем години Коломойски беше задържан задочно от Басманния съд на Москва по искане на Следствената комисия. Следствието го назова главният спонсор на въоръжените формирования, атакуващи позициите на опълченците в Донбас.

През 2021 година против предприемача беше формирано друго дело, към този момент по стопански обвинявания: Коломойски е обвинен в рейдерско изземване на благосъстоятелност на дъщерно сдружение на Татнефт в Украйна.

Продуцент на президента

Владимир Зеленски и Коломойски имат дълга история на връзки. По телевизионния канал " 1 + 1 ", който принадлежи на олигарха, беше пуснат сериалът " Слуга на народа ". Медиите и PR ресурсите на бизнесмена разпространяваха облика на президента Голобородко и по-късно го трансферираха в действителната политика.

През 2019 година актьорът без политически опит надмина решително Петро Порошенко. И тогава той назначи някогашния консултант на Коломойски Андрей Богдан за началник на администрацията си.

Но малко по малко Зеленски се отдалечи от своя настойник. И в този момент, поради опасността от екстрадиция, милиардерът без паспорт е доста подвластен от президента.



Президентът на Украйна Петро Порошенко от дясно дружно с вицепрезидента на Съединени американски щати Джо Байдън по време на среща в Киев. Фото РИА Новости, Михаил Палинчак

" Всъщност Зеленски просто съобщи Коломойски и това е сигнал за другите - вие също ще бъдете предаден ", споделя мнението си някогашният народен представител от Върховната Рада Владимир Олейник в диалог с Известия.

- " Но президентът не го направи по лична воля, подразни олигархът подразни Вашингтон ", прибавя той.

" Коломойски имаше интервал на обилна обществена политика, когато се опълчи на Порошенко. И тогава той млъкна ", продължава още някогашният украински законотворец.

Олейник напомня абсурда със „ записите на Деркач “: записи на договаряния, евентуално сред Джо Байдън и Петро Порошенко, бяха оповестени през май 2020 година от депутата от Върховната рада Андрий Деркач.

Телефонните диалози са от края на 2015 година - началото на 2016 година, показани са като доказателство за държавна измяна против Порошенко, който е назначавал хора, с цел да угоди на американците и пази ползите на петролната компания " Бурисма ", с която синът на Байдън е тясно обвързван.

Освен това на записите прозвучаха детайлности за икономическото и политическото гонене на Коломойски. Разкритията непрекъснато засягаха тематиката за противозаконната национализация на Приватбанк.

Олигархът, изпуснал компрометиращите доказателства, влезе в спор с Байдън. Следователно той не може да употребява израелското си поданство - защото ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати.

Междувременно Сергей Лещенко, публицист и асистент в президентската канцелария, директно обвързван с американците и фондацията на Сорос, към този момент е поел самодейността да екстрадира олигарха и да „ трансферира активите му на народа “, обръща внимание Олейник.

Черен лист

Вярно е, че има и друга версия: че Зеленски по този метод е премахнал бизнесмена от регистъра на олигарсите. В края на юни президентът подписа декрет за основаването на подобен лист в сходство със закона, признат от Върховната рада предишното лято. До момента са преброени 86 евентуални олигарси.

За да получи подобен извънредно нежелателен статут в Украйна, човек би трябвало да дава отговор на четири критерия: да има положение от най-малко 80 милиона $, политическо въздействие, медийни запаси и монопол - натурален или изкуствено основан.

Получилите " черната точка " няма да могат да приватизират държавна благосъстоятелност. А политиците, които са в контакт с тях, ще бъдат длъжни да подават отчет до Съвета за сигурност след всяка среща или телефонен диалог.

Коломойски беше един от дребното, които, откакто отидоха в сянка, не подлагаха на критика новия закон. Но най-богатият човек в страната Ринат Ахметов избра да се назовава не олигарх, а „ елементарен предприемач “.

В априлската ранглиста на списание Forbes персоналното положение на Ахметов е оценено на $4,2 милиарда, година по-рано то е $7,6 милиарда На второ място измежду украинците, както и през 2021 година, е Виктор Пинчук. Той има $1,9 милиарда На трето място е Константин Жеваго с $1,4 милиарда

Ахметов притежаваше два металургични завода в Мариупол: Азовстал и Илич (те съставляват 40% от украинското произвеждане на метал, през 2021 година тези предприятия са произвели 8,6 милиона тона стомана).

Заедно с тях той губи монополното си състояние в сектора. А неотдавна той съобщи на страната лицензите за лъчение на 10 от своите сателитни и наземни телевизионни канали. Останалите активи (оборудване, съоръжение, библиотеки, интелектуални права, права върху марките " Украйна ", " Украйна 24 ", " Днес " ) за момента остават благосъстоятелност на медийната група.



Ринат Ахметов, РИА Новости, Ирина Александрова

В Банкова решението на Ахметов беше наречено „ заслужен образец “.

„ Законът за деолигархизация е началото на нова страница в връзките сред страната и бизнеса. Взаимоотношения, учредени на бистрота и отменяне на задкулисието. Законът е един за всички “, сподели Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на президентската канцелария.

Ахметов към този момент няма да бъде включен в регистъра на олигарсите. Но медиите, които му донесоха единствено загуби, изгубиха привлекателността си за него по друга причина, счита Олейник.

- " Една медийна група постоянно е разход, изгодата й не е в парите, а в политическото влияни " е - споделя някогашният народен представител.

- " И е безсмислено да играем тези игри в този момент: политическите решения в страната се вземат от американците. Всичко, което олигарсите могат да създадат, е да съберат останалите запаси и да изтеглят активите си ", съобщи още той.

" Същият Ахметов не без причина се интересува от медиите в Полша ", прибавя Олейник.

Украински медии оповестяват, че Виктор Пинчук, който управлява три телевизионни канала, е идващият по ред. Все още обаче няма решение за монополно състояние на пазара, което значи, че влизането в регистъра е под въпрос.

„ Борбата против олигарсите като цяло е необичайно начинание, те не построяват социалистическо общество “, споделя икономистът Александър Дудчак, водещ откривател в Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

- " Няма да има финансови асове, ще дойдат непознати ", твърди той.

Събеседникът на " Известия " обръща внимание на обстоятелството, че през последните осем години в Украйна в действителност е осъществена деиндустриализация: унищожени са високотехнологични производства, високотехнологични промишлености, авиация, корабостроене и автомобилостроене..

" С една дума, те отстраниха съперниците на западните производители ", твърди той.

" Олигарсите извършиха значима задача за транснационалния капитал: те усилиха капитала си и удушиха дребните си съперници. И в този момент те могат да бъдат съборени и на тяхно място сложени други “, споделя Дудчак.

Той е склонен с мнението, че Ахметов просто е изгубил интерес към политическата битка. И Коломойски към момента се пробва да взема решение проблемите без доста звук:

„ Той е одиозна персона, не можете да му отречете мозъка. Но това не устройва никого и никой не се нуждае от него ", твърди той.

„ Коломойски имаше обичан израз “, припомня Олейник. - " В живота можете да вземете всичко, като в повсеместен магазин, само че не забравяйте - начело има каса. "

" Така че в този момент той е пред касата. И ще би трябвало да заплати ", заключава той.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР