Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс

...
Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс
Коментари Харесай

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток

Директорът на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне от авралния режим в Близкия изток. Само оня ден, след постоянните си договаряния в Кайро за реализиране на спокойно съглашение в Газа и замяна на заложници сред Израел и Хамас, Блумбърг очакваше победа, потвърждавайки, че „ договарящите в Кайро са постигнали прогрес по техническите аспекти на евентуално съглашение “ и че остана да се уточнят „ съответните детайлности за договарянията “.

В тази връзка Бърнс трябваше да отиде в Израел, с цел да в договарянията с неговите водачи. Но в последния миг настъпи срив.

Шефът на Политбюро на Хамас Исмаил Хания сподели, че придвижването остава ангажирано с В отговор израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че „ предаването на Газа под контрола на Хамас

Причините за тези разлики по време на преговорния развой в Кайро остават незнайни. В тази връзка Бърнс, вместо в Израел, незабавно отиде в Катар, с цел да се срещне с премиера шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани. Очевидно той търси смяна в позициите на Хамас за преустановяване на огъня в Газа и размяната на заложници.

Но е мъчно да се каже дали идната задача на Бърнс ще бъде сполучлива. Засега е ясно, че той рискува да престане да бъде основна фигура в напъните на Съединени американски щати за разрешаване на спора в Газа, употребявайки единствено Централно разузнавателно управление на САЩ и израелската разследваща организация Мосад. В същото време Бърнс в действителност изтласка държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на защитата Лойд Остин от тези договаряния, насочвайки вниманието им към по-широките проблеми на палестинското урегулиране.

Но в този момент и той, „ шпионинът-дипломат “, не съумява. Неговата тактичност „ работи безшумно “ постоянно води договарянията в задънена улица. Както написа The Washington Post, „

В по-широк подтекст Нетаняху и Хамас, по разнообразни аргументи, заобиколиха да основат събитие в спора, което би могло да бъде показано като победа от администрацията на президента Джо Байдън.

Това е същата близкоизточна „ “, в която страните в спора пестят запаси в името на идващите ходове. Външно е ясна единствено мотивацията за дейностите: Нетаняху заобикаля дълга мирна пауза, страхувайки се от отстраняването си от власт.

Хамас също се пробва да резервира своя боен и политически капацитет за присъединяване в палестинското ръководство. Именно тези две сили сложиха прътите в колелата на Бърнс, прекъсвайки посредническите договаряния под разнообразни предлози.

Според някои арабски специалисти има развой на равнене на въздействието на Бърнс в обкръжението на Байдън посредством дискредитиране на неговото „ скрито дипломатическо оръжие на дребни стъпки “. Припомняме, че той е работил за трима президенти републиканци и трима демократи и всяка администрация високо е оценявала качествата му на анализатор.

Но в случай че приказваме за връзките с Доналд Тръмп, Бърнс го назова Сега Бърнс се счита за човек, който е изгубил изкуството да маневрира в сивата зона сред мира и войната, да построява въздействие, да преследва общи ползи там, където въпреки всичко могат да бъдат открити. Наистина схемите за контролиране, които Бърнс построява в Газа, бързо се разпадат.

За да поддържа неговата позиция, оповестява Axios, от администрацията на Байдън изтече информация за прекъсването на доставките на муниции за Израел. Съобщава се, че това е.

Външната мотивация за това решение е обвързвана с желанието на Израел да нахлуе в Рафах в южната част на линията Газа. Но отива и по-дълбоко. Според някои известия, Блинкен стартира да поема самодейността в тази област, като е провел „ сложни договаряния “ с Нетаняху точно по тази тематика.

Тогава представителят на Белия дом Джон Кърби сподели пред кореспонденти, че Байдън е

Разбира се, това е ход към оказване на напън върху Израел, а не върху Хамас. В Доха Бърнс, съгласно Ройтерс,

Но дали той ще избави договарянията в светлината на последните изказвания на Нетаняху за желанието му да нахлуе в Рафа, без значение от ориста на договарянията, към момента е открит въпрос

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9420Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед9333Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед13163Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед59259Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед40491Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед92693Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР